Det är tidernas hetaste derby

...och det är Djurgården som toppar allsvenskan framåt 22-tiden i kväll

FOTBOLL

Hela Sverige talar om fotbollen i Stockholm.

Hammarby leder allsvenskan just nu.

AIK kommer att leda den efter kvällens derby, hör jag TV-Sportens Thomas Wernerson säga i Sportspegeln.

Okej, då väljer jag det tredje alternativet:

Djurgården toppar allsvenskan framåt 22-tiden ikväll.

Välkommen till Tidernas Hetaste Derby!

I den allsvenska tabell som gällde innan man på söndagen påbörjade nionde omgången ledde AIK med en poäng före Djurgården.

Det är möjligt, att situationen inträffat även inför något tidigare derby, men jag kan inte påminna mej det.

Vi står inför en unik derbysituation med ena laget som serieledare och det andra som tabelltvåa - om vi nu bortser det för Stockholm ändå så glädjande att det tredje laget via en söndagsmatch kilade förbi båda derbylagen.

När kvällens lag senast möttes i allsvenskan, i augusti förra året, låg Djurgården trea och AIK åtta. På våren samma år låg Djurgården fyra, AIK näst sist.

I september år 2001: Djurgården trea och AIK sjua. I maj ifjol: AIK nia och Djurgården sist som fjortonde lag.

Året dessförinnan var det inga allsvenska derbyn AIK-Djurgården av den enkla anledningen att Djurgården då ägnade sig åt att vinna Superettan.

Behöver inte frukta en mur

I år var detta Djurgården allas favoriter. Ändå har Sören Åkebys och Zoran Lukics manskap gått på dubbelt så många nederlag som AIK och Hammarby tillsammans.

Båda borta: 1-0 mot Örebro SK, 2-1 mot Helsingborgs IF. Kvällens match är en bortamatch...

Men derbyn lever sina egna liv och djurgårdarna behöver knappast frukta att till exempel det händer som hände på Eyravallen, att motståndarna backar hem till straffområdet och där bygger sig en mur, omöjlig att ta sig igenom.

Djurgården är visserligen regerande mästare, men i fjol vann lagen varsin match - bortamatcherna förresten ! - med 3-0 (Djurgården) och 4-3 (AIK), och jag kan försäkra att ingen AIK-are går omkring känner sig som en sämre fotbollsspelare än dom som idag finns på andra sidan.

Imponerad av Marklund

Jag såg, att AIK:s Richard Money - Grattis förresten till utmärkelsen som Månadens Tränare! - på söndagskvällen hade tagit familjen med sig till Kristinebergs idrottsplats för att tillsammans med AIK:s sportchef Peter Kisfaludy se superettamatchen Café Opera-IFK Norrköping.

Där fick Mr Money i alla fall se en riktig klasspelare i Caféts Göran Marklund, som gjorde årets första hat trick i superettan med tre suveränt granna mål - i 15:e, 45:e och 82:a minuten.

Inte undra på att några i den talrika Norrköpingsklacken redan, när spelarna gick ut till halvtidsvila, skanderade:

- Marklund till Peking! Marklund till Peking!

Så blir det nog inte. Troligare då AIK även om denne Totti-kopia verkar helt ointresserad av att spela i högsta serien.

Det är många som genom åren förgäves försökt få honom dit, men trots att han funnits i den stockholmska fotbollens begåvningsreserv i många, många år är han faktiskt bara 27.

Hoppet att fler än superettans publik ska få njuta av Göran Marklund är väl just det samarbete som nu finns mellan Cafét och AIK.

Göran Marklund skulle vara en attraktion i vilken allsvensk match som helst, inte minst i ett derby.

Tills detta blir verklighet håller vi till godo med dagens anrättning som just nu är det bästa vårt land kan bjuda på av klubbfotboll.

Mitt tips: 3-1 till Djurgården!

Detta krävs för att AIK ska lyckas: