Derbyt minut för minut

FOTBOLL

AIK–Djurgården 3–3 (0-1)

Avspark: AIK tar avsparken – matchen är igång inför ett fullsatt Råsunda, inbäddat i rök efter AIK-klackens tifo.

1: Andreas Isaksson plockar enkelt en AIK-frispark i straffområdet.

2: Johan Elmander nära att ge Dif ledningen på nick efter inlägg från Kim Källström på vänsterkanten.

3: Intensiv inledning på matchen. Ishizaki kapas av Kim Källström. På den efterföljande frisparken saxsparkar Daniel Hoch men Isaksson räddar. Den efterföljande hörnan blir resultatlös.

5: Djupledsboll från Babis Stefanidis mot Johan Elmander som ren med Håkan Svensson skjuter på Svensson till hörna. Hörnan blir resultatlös.

7: Källström på egen planhalva spelar centralt till Stefanidis som vänder bort två AIK-are och spelar fram till Andreas Johansson i höjd med straffområdet. Johanssons skott smiter tätt utanför.

8: Djurgården trillar boll på vänsterkanten, där Mikael Dorsin spelar snett bakåt till Andreas Johansson, var skott landar på läktaren.

10: Röken över Råsunda har skingrats. De första tio minuterna har gått i blårandig favör.

11: AIK-inkast långt inne på Djurgårdens planhalva två gånger om, men Andreas Isaksson kan lägga vantarna på bollen.

13: Andreas Andersson springer på en djupledsboll och skojar med Patrik Eriksson Ohlsson. Inlägget till Krister Nordin som skjuter via en AIK-are till hörna.

14: Hörnan hamnar hos Krister Nordin som skjuter i höjd med straffområdet, men skottet täcks.

15: Matchens första byte: Patrik Eriksson Ohlsson kliver av planen på grund av skada. Richard Henriksson ersätter i Djurgårdens mittförsvar.

17: Giftig kontring från Djurgården: Kim Källström slår en djupledsboll från egen planhalva till Johan Elmander, som serverar Andreas Johansson. Håkan Svensson slänger sig och tippar till hörna. Hörnan resultatlös.

18: Stefan Ishizaki skjuter i höjd med Djurgårdens straffområdeslinje, men Isaksson räddar enkelt.

19: Krister Nordin tacklar Källström - träffar bollen men Dif-frispark ett tiotal meter utanför straffområdet till vänster. Källströms frispark dåligt slagen till inspark för AIK.

22: Stefanidis snor bollen från Tjärnström efter ett inlägg från vänster och lättar den förbi Håkan Svensson i mål - men domare Ingvarsson har blåst AIK-frispark.

23: Tjärnström skadar sig vid närkampen med Stefanidis. Höger lillfinger pekar i en onaturlig vinkel från handen till synes ur led - men Tjärnström återvänder i spel efter att ha dragit fingret på plats och tejpat.

24: Daniel Hoch får gult kort efter att ha kapat Stefanidis onödigt.

25: Spelet böljar fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Senast Andreas Andersson, var skott täcks av försvarare.

26: Skott utifrån av Andreas Johanssontvå meter utanför Håkans Svenssons högra stolpe.

28: Källström vinner boll på egen planhalva och slår ännu en djupledsboll mot Elmander men Fredrik Björck bryter skickligt.

29: Isaksson på utflykt i straffområdet och Björck är så när att nå bollen, men Isaksson får ut en tå och slår bollen till ett inkast som rinner ut i intet.

30: Gult kort till Richard Henriksson efter en privat brottningsmatch med Daniel Hoch.

31: Ishizaki skjuter ett skott som tar på Markus Karlsson. AIK-arna vill ha det till straff för hands, men Ingvarsson nöjer sig med hörna.

32: Hörnan går till Krister Nordin som helt omarkerad får nicka, men en djurgårdare styr till hörna. Den andra hörnan blir resultatlös.

33: Frisparksläge en bra bit utanför Djurgårdens straffområde. Fredrik Björck drar den högt upp på AIK-klackens läktare.

34: Reultatlös Djurgårdshörna.

35: Två riktiga vänstersläggor av Kim Källström - båda täcks av AIK-försvarare. Sedan frispark högt till vänster på AIK:s planhalva. Källström slår frisparken som Håkan Svensson boxar ut.

36: Håkan Svensson täcker ut en boll till inspark - vilket retar upp Dif-klacken, och någon kastar en diskett(!) mot Svensson.

38: Stefanidis skjuter ett skott från långt ut som Svensson plockar i famnen.

40: Andreas Andersson på äventyr på Djugårdens vänsterkant. Stoppas enkelt av Niclas Rask.

41: Andreas Johansson jobbar till sig en Dif-hörna. Källström slår den och Svensson får vissa problem men boxar ut den.

42: Corneliusson något trängd, rensar via Wowahs huvud till AIK-inkast.

44: Källström mot Stefanidis, som kapas av Tjärnström. Ingvarsson låter spelet fortsätta eftersom Dif har fördel av bollen och Källström skjuter med högerfoten ett skott från nära håll som Svensson räddar till hörna. Hörnan blir resultatlös.

45: Källström skjuter ett skott som Svensson enkelt klarar. Två minuters stopptid.

46: MÅL! Wowoah - osynlig så här långt - trixar på vänsterkanten och får fram bollen till Johan Elmander som med yttersta tåspetsen petar bollen i Svenssons vänstra hörn. Djurgården tar ledningen med 1-0 när det återstår endast sekunder av den första halvleken.

Halvtid:

Djurgården leder välförtjänt med 1-0 i ett intensivt och bra derby som spelats i ett högt tempo. Dif har haft de bästa och flesta chanserna men AIK är långt ifrån ett slaget lag.

Andra halvlek: AIK byter in Arash Talebinejad i stället för Svante Samuelsson. Hoch tar ett kliv ned på mittfältet och Talebinejad spelar på topp. Djurgården gör avspark – den andra halvleken är igång.

48: Inte lika intensiv inledning av den andra halvleken som av den första. Men dimman har åter lagt sig över Råsunda efter rökbomber i klackarna.

50: Talebinejads första insats ̵1; en hård tackling på en bit in på AIK:s planhalva som leder till en Dif-frispark som blir resultatlös.

51: Elmander med bollen i offensivt straffområde efter inspel av Dorsin. Men Elmander dräller med bollen och AIK kan enkelt spela undan.

52: Dorsin en lång boll mot Elmander men Björck hinner före och nickar tillbaka till Svensson.

53: Krister Nordin – inte helt lyckad hittills – satsar hårt på Johan Elmander, som inte får frispark. I nästa situation får Djurgården frispark en bit in på Difs planhalva efter att Hoch gått hårt åt Stefanidis. Svensson boxar bort.

54: AIK-hörna efter inlägg från Rubarth. Ishizaki slår en låg boll mot Björck, som dock skickar bollen ut på Råsundavägen.

56: Mindre skönspel och mer kamp nu, men fortfarande lika anfallsglad fotboll. AIK har ett visst grepp om händelserna i kraft av sin tyngd.

58: Djurgårdskontring efter att Ishizaki totalmissat ett uppspel. Svensson räddar Elmanders nick.

60: Per Nilsson varnas efter en ful tackling på Andreas Johansson som försökte väggspela. Bra frisparksläge för Djurgården, något till vänster, ett fem, sex meter utanför straffområdet.

61: Johan Arneng slår frisparken i överkanten av ribban till inspark. Vacker frispark, mycket nära 2-0 till Dif.

62: Andreas Andersson vinkas helt fri tveksamt av för offside efter fint spel på AIK:s högerkant av Arash Talebinejad och Kalle Corneliusson.

64: Håkan Svensson nära att ställa till det för sig när han tar det lite för lugnt på ett tillbakaspel. Johan Elmander hinner så när fram.

65: Talebinejad nära att komma igenom men Isaksson hinner först. 35.197 på plats på Råsunda!

66: Hoch är lite väl het. Fäller Källströmen bit in på AIK:s planhalva och lever farligt med tanke på det tidigare gula kortet.

67: Frisparken blir till en kontring för AIK, där Kalle Corneliusson fälls. Krister Nordin slår frisparken, men får ingen riktig träff. Nära dock att AIK-ben kan styra in bollen bakom Isaksson.

68: Niclas Rask på äventyr i AIK:s straffområde. Efter tråcklande tillsammans med Elmander slår Arneng ett inlägg som går till hröan via Svensson.

69: MÅL! 0-2 Kim Källström slår in bollen i mål från nära håll efter Talebinejad inte lyckats rensa undan bollen.

72: MÅL! 0-3 Johan Elmander slår till med sitt andra mål efter en passning av Andreas Johansson. Elmander fick bollen till höger i AIK:s straffområde och sköt mellan benen på Svensson. Två tunga mål för AIK, som var på väg att skaffa sig ett ordentligt grepp om händelserna.

79: MÅL! 1-3 Mats Rubarth drar till på halvvolley efter inlägg från Andreas Andersson.

81: Dubbelbyten: Hoch går ut, Samuel Ayorinde kommer in. Rene Muzola Makondele in för Djurgården, Babis Stefanidis ut.

83: MÅL! 2-3 Andreas Andersson slår ett inlägg från vänsterkanten till Mats Rubarth som vänder en och två gånger innan han slår ett kort inlägg mot bortre stolpen där Stefan Ishizaki kallt slår in bollen precis vid Isakssons vänstra stolpe. Matchen har fått liv igen!

87: Nervöst nu för Djurgården som såg ut att ha matchen i sin hand. Djurgården backade hem och bjöd in AIK i matchen. Källström är trött och vill byta.

88: Nordin slår en snabb frispark till Per Nilsson som skjuter via en Djurgårdare till hörna.

89: Hörnan blir mycket farlig. Bollen dimper ned framför fötterna på Ayorinde vid målområdeslinjen, men Ayorinde får inte någon träff på bollen. Inspark.

90: Källström ut, Bergtoft in. Elmander har chansen att definitivt avgöra men skjuter över. Tre minuters tillägg.

91: MÅL! 3-3 Samuel Ayorinde gör 3-3 och AIK är ikapp. Inlägg från Daniel Tjärnström, Ayorinde nickar otagbart i mål via stolpen.

93: Stor dramatik. Elmander är nära att göra sitt tredje mål, men Svensson är med på noterna.

Slut.

Ingvarsson blåser av en fantastisk match där Djurgården såg ut att ha avgjort matchen med ledning 3-0, men där AIK kom tillbaka när Dif drog sig tillbaka. AIK-fansen firar som efter en seger, medan det hos Djurgården är deppiga miner. Djurgårdens tränare Zoran Lukic stormar in på planen, upprörd över något men hålls tillbaka av AIK-spelare.

Rickard Westman