Den bästa fotboll allsvenskan sett - Kims ande fanns överallt

FOTBOLL

Vanliga killar i hans ålder leker med Play Station eller datorer.

Inte Kim Källström.

I går kväll lekte han med Krister Nordin.

I går kväll var han kung av Råsunda.

I går kväll spelade hans Djurgården den bästa fotboll allsvenskan sett.

I 78 minuter.

Johan Elmander gör en otrolig zick-zack-löpning, Andreas Johansson sticker fram bollen i djupet, Fredrik Björck faller hopplöst, Elmanders skott går mellan Håkan Svenssons ben och Per Nilssons försök till offsidefälla är förfärligt fåfängt.

Det har gått 71 minuter och 5 sekunder av ett fantastiskt derby.

Och det är AIK som är offside.

Elmanders mål är Djurgårdens tredje, för AIK återstår bara att rädda sig från den totala förnedringen och för Engelsmannen återstår bara att komma på hur i hela världen han ska kunna förklara att detta Djurgården verkligen inte är något "Dream Team". Han har ju med egna ögon sett vad som hänt där ute på planen, detta skådespel som började så mäktigt.

Totalfotboll av Dif

Norra Stå avtäckte ett inferno av svart och gult och en rök som stack i ögon och lungor. Mitt i allt en stor banderoll: It"s us against the world, det är vi mot världen.

Sedan började en match som fick oss att glömma avståndet mellan allsvenskan och den stora fotbollsvärlden.

Djurgårdens match.

Framför allt Kims match.

Första halvlek är en av de bästa som spelats i allsvenskan. Två lag har kommit ut för att spela aggressiv, offensiv fotboll inför en hänförd publik. Djurgården, Drömlaget, har spelat totalfotboll med ett mittfält som tickat fram bollar till Andreas Johansson och Johan Elmander med en schweizisk klockas precision. AIK är inte i balans, Svante Samuelsson och Krister Nordin hänger i luften och backlinjen tvingas sjunka ner för att inte bli överspelade. Laget blir långt, utrymmet mellan försvar och mittfält är en sommaräng där Andreas Johansson bestämmer som han vill.

Engelsmannen ändrar i laget

Och över allt - Kim Källströms ande.

Han bryter, han fördelar, han vänder spelet, han avslutar, han springer. Gång efter gång lurar han till sig fyra-fem meter från Krister Nordin, den store Krister Nordin, som säkert gärna skulle kapa honom - om han bara kom tillräckligt nära. Men Källström hittar hela tiden nya vägar, efter 26 minuter en dans där han tar ner bollen och spelar den vidare i en enda, perfekt koreograferad rörelse.

I paus gör Engelsmannen det enda rätta. Han låter Daniel Hoch proppa igen ytan framför Djurgårdens backlinje, strypa bollmotorvägen backarna-Källström-Johansson. Drömlaget börjar tappa i fart.

Då trillar målen in.

Källströms 2-0, en bredsida efter en hörna.

Elmanders magnifika 3-0.

- Ska ni gå hem nu? sjunger en segerrusig, blårandig kortsidesläktare.

Råsunda kokar av lika delar eufori och frustration.

- Ska ni gå hem nu?

Det har snart gått 78 minuter.

Och Engelsmannen önskar nog att han kunde.

Simon Bank