Grattis till segern, Enköping - jag erkänner gärna att jag hade fel...

FOTBOLL

BORÅS

Att säga att Liket Lever är att göra årets understatement.

Det här är större än så.

Att Enköping vann en allsvensk match med 4-0 är lika ohyggligt stort som att Vitryssland slog Tre Kronor och Japan slog svenska fotbollslandslaget eller att saliga Hertzöga en gång krossade Hammarby på Söderstadion med 4-0.

Det har varit synd om Enköping.

Enköping har hånats.

Sämsta allsvenska nykomlingen nånsin, har folk sagt.

Jag har själv deltagit i hånet.

Enköping som kallas Sveriges närmaste stad är det bara i ett avseende; de är så nära avgrunden som det över huvudtaget går att komma inom fotbollen, har jag hävdat.

Jag har försökt koncentrera mina drypande hånfullheter i den kärnfriska meningen "Enköping tar inga fler poäng i årets allsvenska". Jag har fått horder av mejl från bittra, sura, tokiga, ledsna och revanschlystna Enköpingsbor. Sorry, kids, ni är sämre än Billingsfors. Till och med sämre än Billingsfors ÄR NU, har jag svarat.

Nu har jag fått svar själv.

Enköpings seger över Helsingborg sällar sig till raden av fullständigt obegripliga härdsmältor inom sporten. Goliath utklassad av David.

Men det är bara en enda sak att säga: grattis, Enköping. Grattis, jag hade fel och nu har ni fyra poäng och är bättre än Billingsfors.

Bättre än Billingsfors nånsin kommer att bli, törs jag säga.

Jag skrapar med foten, står med mössan med hand, köper avlatsbrev och erkänner helt ogenerat att jag hade fel. Och jag gör det gärna.

Helsingborg som - Enköping

Jag var egentligen i Borås för att se derbyt mellan Elfsborg och IFK Göteborg. Det hade jag inte mycket för. Det var en miserabel match. Dålig fotboll mellan stabbiga, omständliga och långsamma spelare. Begreppet "one touch" var lika okänt i Borås i går mellan 19.00 och 20.50 som begreppet glädje rimligtvis var det i Helsingborgs omklädningsrum runt 20.55 i går.

Jag såg Helsingborg-Enköping via Com hem i efterhand och trodde inte mina ögon.

Helsingborg spelade så dåligt att de måste känt skammen komma krypande under huden. Försvarsspelet påminde långa stunder om det försvarsspel som Enköping visat upp i vår; tafatta spelare som står och väntar på att nån annan ska slå bort bollen. Tafatta backar som väntar på att nån annan ska markera forwards.

Och en målvakt som behandlar bollen som om den var en fullständigt livsfarlig och explosiv tvål.

Det var, om sanningen ska fram, en miserabel syn. Efteråt hörde jag Jesper Jansson tala med en röst som var den mest nakna skam jag hört. En krossad man. När Helsingborg behövde tre poäng och arbetsro som mest, då svek spelarna. Malmös fans hälsade sitt lag i går med en banderoll med orden "Ni är anställda. Gör ert jobb". Det var klarspråk. Helsingborgs spelare borde ha haft den banderollen tatuerad innanför ögonlocken i går.

Jag skriver inte det här för att ta ner Enköpings seger.

Jag skriver det bara för att visa allvaret i det jag såg. Den enda förklaringen till Helsingborgs insats jag kan komma på är att någon i styrelsen fått den fullständigt briljanta idén att satsa en miljon på att laget skulle förlora med 4-0 och nu i ett svårsmält nafs har lyckats utplåna lagets enorma skulder.

Grattis i så fall.

Några såna vinster till och ni är förlorade.

Men Enköpings seger var odiskutabel.

Brassen Berger effektiv

Nya brassen Berger var om inte strålande så i alla fall effektiv. Frisparken till 1-0 från 30 meter var inte särskilt hård men ordentligt skruvad. Men Fredrik Larsson borde naturligtvis tagit den. Bergers 2-0 kom på en nick över målvakten. En lugn fridfull nick. Ett märkligt mål.

3-0 gjorde Nichlas Norell efter att Christian Järdler varit så loj att han nästan såg ut som en stelopererad Håkan Mild. 4-0 gjorde Magnus Reuterwall och sen var festen slut för Helsingborg medan den just börjat för Enköping.

Var det en sensation? Ja, självklart. Matchenoddset på 0-4 var 404,51. Då är det en sensation.

Men ändå kanske inte; på väg till Borås pratade jag med kollega Wagner om gårdagens fyra matcher och om hur totalt endimensionell och förutsägbar bara en match var - men att just det ändå talade för att man borde sätta några spänn på Enköping.

Det var väl jag och Helsingborgs styrelse som tänkte så...

Tar Enköping fler poäng? Självklart. Berger är ett fynd. Baskim Sopi håller på att utvecklas till en av allsvenskans bästa mittbackar. Och Enköping har börjat markera i försvaret. Klart det blir fler poäng. Kanske en sju, åtta i alla fall...