Milda makter, Mr Money

”Vi kom tillbaka då vi var döda och begravda”

FOTBOLL

Han startade derbyt med ett ordkrig för två veckor sedan.

Efter 3–3 mot Djurgården var Richard Money lättad.

– De senaste fyra-fem dagarna har varit intensiva. Pressen har varit otrolig, men vi har klarat den.

Foto: LASSE ALLARD
Om Richard Money inte trodde på högre makter tidigare gjorde han det kanske efter derbyt i går. AIK stod för en osannolik upphämtning. ”Vi kom tillbaka då vi var döda och begravda” säger Money.

Med sitt lätt ironiska uttalande om Djurgården som allsvenskans ”dreamteam” drog Richard Money upp temperaturen inför stockholmsderbyt till en nivå han knappast hade räknat med.

Det var för två veckor sedan.

Två veckor senare är han glad att det är över.

– Telefonen har ringt dygnet runt. Nu stänger jag av den ett par dagar. Jag är trött på att se mitt eget ansikte i tidningarna. Och jag tror att alla andra är det också, sa Money som på presskonferensen vädjade till journalisterna att inte ringa på ett tag.

– Vi behöver vila, sa Money och la armen om kollegan i Djurgården, Sören Åkeby.

Hyllade Hammarby

Richard Money var naturligtvis väldigt nöjd med en poäng – ”som matchen utvecklades känns det som en seger” – och hyllade sina spelare.

– Vi kom tillbaka i ett läge då vi redan var döda och begravda. Jag är oerhört stolt över spelarna.

Han passade också på att hylla – Hammarby.

– Allt snack har handlat om den här matchen. Under tiden har Hammarby vunnit två raka bortamatcher och gått upp i serieledning. Jag hade tänkt ringa Anders Linderoth i går och jag ångrar att jag inte gjorde det.

– Så det kommer här: Well done, Hammarby.

Ett uttalande som rev ner applåder från vissa journalister.

”Besviken på Lukic”

Men helt friktionsfritt blev inte efterspelet. Ordkriget mellan Zoran Lukic och Richard Money fortsatte, om än i förminskad skala.

– Det var en gammaldags, primitiv fotbollsfilosofi mot framtidens spel. Jag tycker att vi i 80 minuter visade att vi är rätt ute, säger Zoran Lukic.

Richard Money:

– Jag blir besviken när han säger så. Han om någon borde veta hur det är att komma ny till en klubb, att man får arbeta med det material man har. Om jag haft tre och ett halvt år på mig, som de har haft, så hade vi kanske spelat på ett annat sätt.

För den som följt Richard Moneys obeslutsamhet vad gäller klädvalet (kostym eller träningsoverall) skrevs ett nytt kapitel i den sagan.

I går hade Money kostym.

– Ska jag vara ärlig var det enbart för att jag skulle ta emot pris. Annars hade jag haft overall. Så bra att jag kan luta mig tillbaka och njuta är vi inte ännu, förklarade han.

Priset var Sportbladets utmärkelse Månadens Tränare.

– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad för det man gör. Men jag tillägnar priset alla spelare och ledare i AIK.

Kvällen firade han som den engelsman han är.

– Nu ska jag hem och dricka ett par öl...

Och det kan väl Månadens Tränare vara värd?

Robert Laul, Simon Bank