STORBRÅKET

Sponsormiljoner delar fotbolls-Sverige

FOTBOLL

Sveriges elitklubbar i fotboll har samlats - för årets fajt.

I ena ringhörnan: storstadsklubbarna.

I den andra: övriga elitföreningar.

Prispott: 75 miljoner sponsorkronor.

I dag samlar Föreningen svensk elitfotboll (SEF) klubbarna i allsvenskan och superetttan för ett möte.

Den hetaste frågan är hur de årliga 70-75 miljoner kronor det nya sponsorsavtalet med Svenska Spel ger ska fördelas mellan klubbarna.

- Alla elitklubbar har funnits i mellan 50 och 100 år. Vissa har kommit längre än andra. Det finns en gräns för hur långt solidariteten elitklubbarna emellan får gå, säger AIK:s vd Sanny Åslund.

- Jag tror att även storstadsklubbarna inser att man inte kan spela en allsvenska bara i Stockholm, säger Elfsborgs ordförande Sture Svensson.

I arbetet med att ta fram ett förslag till fördelning av sponsorpengarna har SEF diskuterat en särskild publikbonus för lag med höga publiksiffror och en placeringsbonus åt de tre bästa lagen.

I dag delar klubbarna lika på pengarna.

Annat i övriga länder

Det är påtryckningar från storklubbar som AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö FF som gjort att en förändring nu är på gång.

- Topplagen i alla andra länder har en bättre situation än topplagen i Sverige. De lag som ska representera Sverige ute i Europa och se till att vi får fler Uefa-cupplatser borde få förutsättningar att konkurrera på lika villkor, säger Sanny Åslund.

Örebros ordförande Ove Lindqvist menar att alla svenska klubbar måste få förutsättningar att överleva.

Sponsor- och tv-avtal

- Stockholmslagen måste ändå möta motstånd här hemma. Om AIK drar mycket publik när ÖSK gästar Råsunda - är det bara AIK det har att göra med? Hur mycket folk hade det kommit om det inte funnits något motståndarlag, säger han.

Just nu är det sponsorpengarna striden gäller. Men den fortsätter.

Om två år ska tv-avtalet med ISPR omförhandlas.

Då vill storklubbarna - som lockar flest tv-tittare - ha större del av kakan.

- Det finns en gräns för hur långt man kan driva likafördelningen. Om de svenska topplagen hamnar på en så låg nivå att de slås ut i kvalspelet varje gång de ska ut i Europa, vad kommer att hända med allsvenskan då?, säger Sanny Åslund.

- I alla stora fotbollsländer finns det två, tre, fyra lag som alltid är med i toppen och några andra som sticker upp då och då.

- Vad vore spansk fotboll utan Real Madrids storhet? Hur skulle det se ut i Tyskland om inte Bayern München var det lag de är?

Intensiv debatt

Debatten lär bli intensiv under dagens möte.

Storklubbarna kommer att få kämpa för att få igenom ett förslag där de får mer pengar än landsortsklubbarna.

- Än så länge har diskussionen bara förts internt inom SEF:s styrelse. Det förslag som nämnts är inte förankrat ute i klubbarna, säger Sture Svensson.

Klubbarna är splittrade - här är 3 heta frågor

Martin Fransson