Viktigt för MFF - men kan han upprepa fjolårssuccén?

Stefan Alfelt: Ingen kan begära att han ska vara lika bra i år

FOTBOLL

MALMÖ

Malmö FF med eller utan Peter Ijeh - är det två helt olika lag?

Det kan vara det.

Ijeh kan vara skillnaden mellan ett trevande MFF och ett vinnande.

Men det är inte säkert.

Peter Ijehs målform förra året var fantastisk. 24 mål på 23 matcher är en enorm prestation.

Frågan är inte om han blivit sämre av att gå skadad sen i början av februari. Frågan är om han ens frisk skulle kunna upprepa förra årets fantastiskt effektiva anfallsspel.

Malmö har inte varit effektivt i årets allsvenska.

Först skapade man inte chanser alls.

Sen man väl börjat att hitta fram till bra lägen lite oftare i matcherna har Markus Rosenberg och Andreas Yngvesson missat för ofta för att Malmö skulle hänga på de absoluta topplagen i tabellen.

Lever på känslan

Peter Ijehs återkomst betyder mycket för Malmö även om ingen kan begära att han ska kunna vara lika bra som förra säsongen direkt efter ett så långt skadeuppehåll.

Han tror själv att han kan vara det och med den spelstil han har kan han faktiskt också vara det.

Peter Ijeh jobbar sig inte in i matcher. Straffområdet är hans spelplan och där lever han på sin känsla för var målchanserna ska dyka upp. Med sin fina teknik är han en utmärkt bollmottagare vilket snabbt ger honom utrymme för att avsluta, vilket han lika gärna gör med högern som vänstern eller med huvudet.

Man kan spalta upp betydelsen av att Ijeh är tillbaka i följande punkter:

1. Skyttekung

Viktigast av allt för MFF är naturligtvis om han har konserverat sin förmåga från förra året. En målgörare som knappt ens behöver en målchans för att göra mål kan vara guld värd.

2. Respekt

Respekten som motståndarna måste ha för honom. Ett Malmö med Peter Ijeh är helt enkelt svårare att försvara sig emot eftersom han agerar minimalt under långa stunder för att sen plötsligt bli blixtrande effektiv.

Kan tända laget

3. Nytändning

Jag tror fortfarande att Malmö förlorade sin guldchans med det oavgjorda resultatet hemma mot Örgryte, men sen dess har laget varit på uppgång. Visserligen blev det förlust borta mot AIK men då spelade MFF bra, och de två klara segrarna mot Enköping och Öster säger inte mycket.

Att få tillbaka Ijeh när laget är på uppgång kan ge en rejäl skjuts för självförtroendet.

4. Effektivitet

Niklas Skoog avlastas tvånget att både vara framspelare och effektivaste målgöraren. Det var kombinationen av Skoogs och Ijehs spelsinnen som gjorde dem till fjolårets vassaste anfallspar.

5. Publikintresset

Malmö FF har en fantastisk publik och med Peter Ijehs återkomst är det ingen risk för att entusiasmen på läktarna dör ut.

Stefan Alfelt ([email protected])