Traditionens makt knäckte Hammarby

FOTBOLL

Fotboll kan man inte se på så många sätt.

Egentligen bara på tre.

I det just nu aktuella fallet:

1) med Hammarby-ögon,

2) med Öster-ögon,

3) med objektiva ögon, till exempel med mina.

Efter 2-2 i 86:e minuten och de massiva fiollådornas uttåg från Söderstadion konstaterar jag därför, att hårt arbete lönar sig även om man är en man mindre, och att Hammarby faktiskt slarvade bort sin serieledning.

Det är att göra det alldeles för enkelt för sig, om man tror att det fortfarande efter tio omgångar obesegrade Hammarby inte vann BARA för att Kennedy Bakircioglü satt sin skadade tå på läktarn istället för att ha den på plan.

Så många chanser som Hammarby skapade och för den delen också fick hjälp med av det givmilda Öster-försvaret under första halvlek, skulle man redan under dessa första 45 minuter ha dödat matchen.

Men när man inte gör det, och när man sen går ut till andra halvan i en nonchalant tro att detta ordnar sig, så var det utomordentligt rättvist det som hände, då Atiba Hutchinson efter flipperspel framför mål kunde trycka in kvitteringsbollen.

Att Johan Mattssons frispark som utmynnade i detta mål var feldömd - Johan Andersson blev själv trampad på ben/fot och skulle väl möjligen då själv ha haft denna frispark - är en klen tröst för hammarbyiter, för i detta läge kändes Östers kvittering på gång.

Belöning för hela Öster

2-2-målet var inte bara den spindelaktige kanadensaren Hutchinsons utan lika mycket belöningen för hela gänget smålänningars stronga andra halvlek.

Jag tänker på backen Patrik Karlssons enorma arbete över hela (!) planen, på Mikael Thomassons slit fast han knappt kunde gå på sina sargade ben, på den storspelande målvakten Björn Stringheim vars första-halvleken-räddningar höll Öster kvar i matchen, på Fredrik Bilds rensande sparkar, på inhopparen Daniel De Stefano som lyfte hela laget och på den alltid sevärde Johan Svensson från Mjällby, som med 1-0 hade gjort sitt första allsvenska mål.

Under första halvlek hade Bajen 10-3 i skott, 6-2 på mål - plus 5-2 i hörnor.

Felaktig utvisning

Med en man mer sen Östers 19-årige Vislanda-back Tommie Lundström blivit frilägesutvisad - felaktigt, hävdar jag, eftersom Fredrik Bild med flera meter till godo täckte upp det som KUNDE HA BLIVIT ett friläge för den tröjryckte Pablo Piñones-Arces - hade Bajen under andra halvlek 4-6 i skott, 2-4 på mål - plus 2-2 i hörnor.

I mina egna chansnoteringar, där de fyra målen inte räknas, står det 10-2 i första och 3-0 i andra halvlek för Hammarby. En förkrossande överlägsenhet...

Totalt för 13 missade målchanser, och om vi bara håller oss till de sex frilägen som BORDE ha varit mål så fördelades de på Dede Anderson 3, Pablo Piñones-Arces 2 och Jonas Stark.

Mest synd av hammarbyiter tyckte jag om Christer Fursth. En evig hackkyckling i denna spalt men just denna kväll inblandad i så gott som allt det granna Hammarby presterade före halvtid.

När slutsignalen gick såg jag varken Christer, den näst bäste, eller Hammarbys allra bäste, Karl-Oskar Fjörtoft, på bänk eller innerplan.

"Vi var inte med om det"

Då hade Fursth, utbytt i 79:e, och Fjörtoft, utbytt i 83:e, redan förskansat sig i Söderstadions inre.

Och eftersom kvitteringen kom i 86:e skulle Christer Fursth och Karl-Oskar Fjörtoft, likt de legendarer som 1936 i Berlin-OS sluppit vara med i förnedringens 2-3 mot Japan, idag kunna gå runt med skylten: "VI VAR INTE MED OM DET!".

Traditionens makt är stor inom idrott, och Hammarby har inte besegrat Öster sedan oktober 1988.

En tradition som också kan uttryckas, som den danske författaren Dan Turèll gjort det:

"En tradition är en generad ursäkt för en evinnerlig upprepning av samma dumheter."

Nästa chans till hammarbyitisk dumhet kommer 24 augusti, på Värendsvallen: Öster-Hammarby.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM