Dif är vinnare även utan Kim - men inte ett lika bra lag...

FOTBOLL

LANDSKRONA

Djurgården är ett vinnarlag - även utan Kim Källström.

Men ett lika bra lag som med honom är det självklart inte.

Det syntes tydligt mot Landskrona.

Attackerna blev inte lika snabba och tunga. Med Källström på planen har Djurgården en spelare som alltid kan överraska. Han går förbi en eller två motståndare, skjuter tungt mot mål från 30 meter eller slår en öppnande passning. Livsfarlig på alla frisparkar.

Källströms offensiva kvaliteter öppnar dessutom vägar för andra spelare att odla sina offensiva kvaliteter. Trycket på motståndarna blir med honom därför hela tiden intensivare än det var på Landskronas otroligt fina gräsplan.

Utan Källström förändrades rollerna för tremannamittfältet till att bli övervägande defensiva och helheten för laget Djurgården blev inte helt lyckad.

Bois lika farliga

Landskrona skapade utan att vara bra som lag lika många och framförallt minst lika farliga målchanser som Djurgården.

Andreas Isaksson gjorde två fantastiskt vältajmade utrusningar där han avvärjde rena frilägen. Ett skott av den temposvage Indrek Zelinski styrdes till att smyga tätt utanför Iskassons ena stolpe. Alexander Farnerud sköt högt över i två fina skottlägen inne i straffområdet.

Lägg till att segermålet var en skänk och att Landskrona förmodligen borde fått en straff för Mikael Dorsins handpåläggning och frågan är fortfarande hur Djurgården klarar en höst utan Källström ifall han blir proffs i utlandet under sommaren?

Vad händer om Elmander försvinner samtidigt är nästa fråga som fotbolls-Sverige ställer sig?

Johan väntar på Feyenoords besked om hur hans holländska klubb ska formera truppen till nästa säsong. Själv ser Johan det som att han har tre alternativ: Feyenoord, förlängt med Djurgården eller flytt till en helt annan klubb. Bättre läge än för de flesta, som Elmander sa med tanke på hur många fotbollsproffs som är arbetslösa nuförtiden.

Fart och jobb

Förlorar Djurgården Johan Elmander förlorar man en stor arbetskapacitet och löpvillighet som också sätter press på och stör motståndarna mer än det leder till omedelbara chanser för Johan själv.

Djurgården kommer att vara ett mycket bra allsvenskt lag även utan Källström och Elmander, samtidigt som det kommer att vara kraftigt försvagat. Babis Stefanidis var planens suveräne utespelare i går. En effektiv artist med ett passningsspel av landslagsklass. Bäst på plan tillsammans med Andreas Isaksson.

Jesper Ljung vägrar att förlänga sitt kontrakt med Landskrona och lämnar förmodligen klubben 31 juli. Därför spelade han inte i går och det var nog inte så bra för Landskrona eftersom Ljung i år varit både konstruktiv och defensivt duktig.

Dålig effektivitet

Landskronas stora problem är annars effektiviteten framför mål. Daniel Nannskog är inte i form. Indrek Zelinski var alldeles för trög i sitt agerande. Alexander Farnerud var som alltid lysande med boll men inte vass i avgörande lägen. Hans farligaste skott var en hörna som Isaksson fick göra en bra räddning på.

Förra våren var Jan Jönssons Bois den stora sensationen medan hösten blev en enda lång pina. Förlusten mot Djurgården var Landskronas fjärde raka.

Har höstmörkret redan lagt sig över Bois blir det svårt att åtminstone undvika kvalspel för att klara sig kvar ett år till.

Stefan Alfelt ([email protected])