Henriksson sänkte Örebro

Mittfältaren bakom Blåvitts alla mål: Vi kan ännu bättre

FOTBOLL

GÖTEBORG

En spelare låg bakom fyra mål för IFK Göteborg.

Jonas Henriksson, 26, fick full utdelning och Blåvitt spelade ut Örebro.

Ändå säger matchhjälten:

- Vi kan spela ännu bättre.

Foto: bildbyrån
HE HE HE HENRIKSSON Jonas Henriksson (till vänster) rivstartade matchen mot Örebro i går. Efter tio minuter hade han gjort två mål och ordnat en straff och IFK Göteborg ledde med 3-0. I andra havlek låg han också bakom Blåvitts fjärde mål.

Blåvitts formkurva i allsvenskan 2003 har varit som en berg- och dalbana.

Jonas Henriksson såg till att IFK Göteborg nådde toppen igen i går - på tio minuter.

1-0 kom efter en minut och 21 sekunder.

Henriksson snurrade upp Örebros Mikael Danielsson och Lars Larsen, fick tillbaks bollen från Mamadou Diallo och placerade in ledningsmålet.

- Jag vet att är en klyscha, men det är så viktigt att få första målet. Då vågar vi spela ut och man orkar mer, säger Henriksson.

Några minuter senare var det dags igen.

Fälldes och fick straff

En ny djupledslöpning, mitt i planen från Henriksson gjorde att Patrik Anttonen inte hängde med och fällde Blåvittmittfältaren.

Straffen satte Martin Ericsson.

Drygt tre minuter senare var matchen defintivt avgjord när Henriksson elegant åter fintade bort Mikael Danielsson och retfullt enkelt petade in 3-0.

26-åringen kom på mindre än tio minuter upp i samma målskörd som under hela fjolårssäsongen och spräckte årets allsvenska målnolla.

- För mig gäller det att orka ta löpningarna, men sedan också att fullfölja hela vägen och ta avslutningen. Det är det som jag varit lite sämre på, säger han.

Efter att ha träffat stolpen i derbyt mot Örgryte och bränt flera bra lägen borta mot Hammarby lossnade det rejält.

- Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Jag spelar höger yttermittfältare och har passat till en del mål i stället.

Islossningen kom faktiskt för hela laget.

För ojämna

Plötsligt visade IFK Göteborg upp ett spel, precis som mot Malmö i allsvenskans inledning, som motiverar en betydligt högre tabellplacering.

Hur bra är ni egentligen?

- Jag vet inte, säger Henriksson. Vi har varit alldeles för ojämna för att jag ska våga säga något. Då får man äta upp det.

Kan ni spela bättre än vad ni gjorde i första halvlek?

- Ja, det tycker jag. Framför allt ska kunna hålla den nivån under en längre tid, i flera matcher. Gör vi det så tar vi fler trepoängare och då går det fort uppåt i tabellen.

I andra halvek hade han åter en fot med när Blåvitt fastsställde 4-0.

Henriksson, vars kontrakt går ut i höst, slog en kort frispark till målskytten Mikael Sandklef.

Några tankar på att bli utlandsproffs?

- Inte just nu. Vi har en bra trupp och jag trivs vid sidan om fotbollen med kafét som vi driver. Men kommer chansen får jag ta mig en funderare då, säger han.

Jonas fyrling

Michael Wagner