Fel brassehjälte

Tomaz Jr frälste Örgryte: Senaste målet var 1998

FOTBOLL

VÄXJÖ

Örgryte bjöd inte på sambafotboll men det var brassar som fixade poängen på Värendsvallen.

Fel brassar dessutom.

Foto: BILDBYRÅN
Örgrytes Valter Tomaz Jr kramas efter sitt mål om av lagkamraten Edwin Phiri.

Inte den store stjärnan Afonso utan den allt större stjärnan Paulinho och den helt osannolike målskytten Valter Tomaz Jr.

– Mitt senaste allsvenska mål gjorde jag 1998 mot Västra Frölunda. Det är mitt snyggaste också, säger Valter Tomaz Jr.

Gårdagens 1–0 satt kanonhårt i nättaket men det var från en dryg meter utan någon i vägen. Det snyggaste med det målet var Martin Ulanders enorma ryck som skapade läget.

Klassmål

Paulinhos 2–0 var ett riktigt klassmål.

Edwin Phiri ryckte på samma kant som Ulander och slog in bollen hårt lågt och skruvat. Blixtsnabbt dök Paulinho upp i luckan och styrde in i bortre hörnet med en perfekt nicktouch.

– Jag tackar Gud för att jag får göra mål och att vi får vinna, säger Paulinho.

Förra säsongen blev efter en succéstart för bägge efterhand alltmer Afonsos säsong.

– Jag ser det inte som att jag stått i skuggan av Afonso. Vi är olika spelare. Jag gör min del för laget. Han gör sin, säger Paulinho.

I går gjorde Paulinho sitt sjätte mål i årets allsvenska och gick upp på delad andra plats efter sjumålsskytten Kim Källström.

– Att jag blivit en bättre spelare i år beror på att jag har acklimatiserat mig till livet i Sverige. Det plus att min tränare tror på mig och ger mig chansen att spela i alla matcher, säger Paulinho.

Uppflyttad

Öis-tränaren Erik Hamrén har också flyttat upp den försvenskade brassen Valter Tomaz Jr från mittbacksplatsen till en central roll i mittfältet. Kanske är det en slump men det har blivit två viktiga segrar på bortaplan (Sundsvall och Öster) i de två matcher som Tomaz Jr varit mittfältare.

– Under våren har vi jagat efter liret och förlorat närkamper som blivit avgörande i vissa matcher. Valter är kanske inte konstruktiv men vi får en bättre stabilitet, säger Hamrén.

Örgrytes tredje brasse var roligast att titta på för Öis-fansen. Afonso briljerade med sin teknik och dribblingsförmåga och hade ett par skott som en sämre målvakt än Björn Stringheim mycket väl kunde släppt in.

Stringheims räddning på Paulinhos nick i slutet av första halvlek var årets svettigaste.

– Jag blev jätteglad och jublade. För jag trodde att bollen gick in. En fantastisk räddning, säger Paulinho.

Stefan Alfelt