Juni 2002: etta Juni 2003: kval

Spelmässigt fiasko, kontraktstvister och intern kritik

FOTBOLL

Utropstecken i allsvenskan efter vårsäsongen i fjol. I år ett enda stort frågetecken. Kontraktstvister och intern kritik har fått Landskrona Bois i gungning.

– Klubben har agerat märkligt, säger mittfältaren Jesper Ljung, 29, som hoppade av i söndags mot Djurgården.

Kontraktstvister med Alexander Farnerud och Jesper Ljung har påverkat negativt. Försvararen Anders Fribergs fräna kritik mot tränaren Jan Jönsson gjorde inte saken lättare.

–Jag förstår inte hur han (Jönsson) tänker. De yngre spelarna blir frustrerade och tappar motivationen när de inte får spela, sa Anders Friberg efter matchen mot Djurgården.

Bad om ursäkt

Friberg bad senare sin klubb om ursäkt. Men kritiken mot Jan Jönsson kvarstår. Allan Ravn och Magnus Torvaldson har fått spela småskadade, medan ungtupparna Linus Malmkvist och Jonas Olsson fått stå åt sidan.

–Det är inte positivt för klubben att gå ut offentligt med sånt man ska hålla inom föreningen, säger Jan Jönsson till Sportbladet.

Mittfältaren Jesper Ljung och Landskrona går skilda vägare efter den sista juli.

– Klubben borde ha kunnat gå mig till mötes. Det är märkligt att de inte kunde hitta en lösning för att behålla mig, säger Jesper Ljung.

Den före dette Helsingborgs- och Vejle-spelaren letar nu ny klubb. I söndags vägrade han att acceptera bänkningen.

– Jag petades på icke-sportsliga grunder mot Djurgården. Efter samråd med tränarna valde jag därför att inte delta alls i matchen, säger Jesper Ljung.

– Jag har folk som hjälper mig att hitta en ny klubb. Helst vill jag till en sydeuropeisk liga, men Danmark är också ett trevligt land. Jag tror att det löser sig snart, säger Jesper Ljung.

I fjol ledde Landskrona Bois allsvenskan efter nio omgångar. Efter årets tio omgångar ligger Bois på kvalplats.

Bara Enköping och Öster har gått sämre. Tränaren Jan Jönsson är hårt prövad.

Varför så få poäng hittills?

– Det vi gjorde rappt och enkelt förra året gör vi mer omständligt i år. Vi måste spela rakare och enklare. Men det klart att tvisterna med Alexander Farnerud och Jesper Ljung inte är bra för laget. Inte heller det som Anders Friberg gick ut med i media, säger Jan Jönsson.

Vad måste bli bättre?

– Laget behöver en offensiv kraft. Vi letar efter en kreativ och offensiv mittfältare i Danmark. Där finns ett överskott av spelare.

Letar förstärkning

För Sportbladet avslöjar Landskronas ordförande, Kenneth Håkansson, att det rör sig om en spelare i den danska ligan.

– Det finns ett par spelare i Danmark som vi tittar på. Vi hoppas kontraktera en av dessa inom ett par veckor, säger Kenneth Håkansson.

Är det kris i Landskrona?

– Kris? Nej, absolut inte. stämningen i truppen är god och vi hoppas på en vändning redan mot Helsingborg på måndag, säger Kenneth Håkansson.

Spelarkrisen i Landskrona

Magnus Helander