Artisteri, kämpatag och massor av målchanser - så här ska fotboll vara

FOTBOLL

HELSINGBORG

Fotbollsmatcher ska vara som Helsingborg mot Landskrona.

Matcher som lever från första till sista sekunden. Matcher där initiativet hela tiden växlar mellan lagen.

Matcher där artister leker boll, kämparna kämpar och målchanserna står som spön i backen.

HIF-Landskrona var en höjdare där traditionens makt än en gång segrade. Helsingborg var favorit mot Landskrona. Det blev oavgjort och sviten på 55 år utan seger över Bois i allsvenskan får HIF dras med åtminstone till 23 september då lagen möts igen i Landskrona.

HIF kunde mycket väl ha spräck sviten i går.

Å andra sidan kunde ingen protestera om Landskrona hade vunnit.

Det var ett underbart underhållande derby med spänning, massor av målchanser, hopp och förtvivlan, individuella prestationer av hög klass, första halvlek till HIF, andra var Landskronas.

Oavgjort är rätt skönt efter en sån match.

Måste utnyttja lägena

För då får alla ändå lite belöning för sina prestationer mitt i bedrövelsen över att man inte kunde utnyttja det där avgörande läget till att göra målet som säkrat segern.

Daniel Nannskog behövde tre försök i samma sekvens innan han lyckades få in bollen. Såg jag rätt avslutade han två gånger med högerfoten innan en nick gav utdelning - vilket förklarar saken. Nannskogs höger håller inte allsvensk klass.

Det gör inte Alexander Farneruds heller.

Men både Nannskog och Farnerud håller väldigt hög allsvensk klass när de använder sig av vänstern.

Farnerud använde i går sin teknik till att skapa lägen i stället för att briljera. Det såg proffsigt ut men sen ändrade HIF sitt spel och lät finske terriern Tommi Grönlund ligga kloss på Alex som försvann ur matchbilden.

Stanna i Sverige

Kanske en liten antydning om hur det kan bli ute i den stora tuffa proffsvärld som Alex verkar att tveka en aning om att vilja ge sig ut i.

Grönlund är ettrig men snäll. En dribbling för mycket i Tyskland, Frankrike eller England kan göra förbannat ont. Så kanske är det inte helt fel att stanna i Sverige någon säsong till och ta vägen ut via en fast plats i A-landslaget. Vilket måste komma förr eller senare för Farnerud om han utvecklas rätt.

Om några år kan säkert Eldin Karisik också vara en man för landslagsspel. Hans första halvlek i går var stundtals hur läcker som helst med fräcka dribblingar och säkert passningsspel. En artist med potential för att bli en framtida spelmotor av internationell klass.

För Helsingborg väntar ännu ett derby nästa måndag mot Malmö FF som hittade storformen så fort Peter Ijeh kom tillbaka i laget. Det viktigaste för HIF under veckan som väntar är att få Jesper Jansson frisk igen. Utan honom kan det bli väldigt tufft på Malmö stadion mot Ijeh och Niklas Skoog i den form som gjorde dem till allsvenskans bästa anfallspar förra säsongen.

Läge för en vinst nu...

Landskrona är tvunget att vinna matcher snart. Bois har bara vunnit tre gånger på de 22 matcher man spelat sen man slog HIF med 3-2 förra säsongen. Ett bedrövligt facit för ett så spelskickligt material.

Daniel Nannskog tycker att Bois har ett perfekt läge inför söndagens hemmamatch mot formstarka Elfsborg. Och visst, drabbas boråsarna av minsta lilla högmod efter fem raka utan förlust och Hasse Berggrens två drömmål mot AIK blir Landskrona en väldigt obehaglig upplevelese.