Djurgården fick smaka på sin egen snabba medicin

FOTBOLL

Scenen kändes något ovanlig.

På Stockholms Stadion brukar det vara Djurgården som står för grannlåten med sina svepande, snabba anfall.

Så kommer här Tom Prahls strikta Malmö FF med sin 4-4-2-fotboll och bjuder svenska mästarna på en lektion i denna den egna specialiteten.

MFF:s 1-0 var ett sådant vackert mål.

MFF:s 2-0 var ännu vackrare i sin enkelhet.

Efteråt lät det på Tom Prahl, samtidigt som han smålog och ändå märkbart njöt av situationen, som om han bad om ursäkt för att det inte blev lika många mål som förra året (4-3):

- Inte blev det samma festföreställning som i fjol...

Det hade han nu inte behövt göra, ty även stora taktiska triumfer bör uppskattas - och detta var en stor taktisk triumf.

Inte bara genom Peter Ijehs, Niklas Skoogs och Andreas Yngvessons vackra samarbeten vid målen, utan också på det sätt som MFF:s mittfält tog gadden ur det som brukar vara Djurgårdens styrka; landslagsduon Kim Källström - Andreas Johansson.

Så raderade till exempel Hasse Mattisson i det närmaste ut Kim Källström ur Djurgårdens normala spel.

Inte genom att agera häftplåster utan genom att hela tiden ha honom under uppsikt, skära av honom från bollkontakt och attackera direkt, då Kim någon gång fick bollen.

Det syns också i statistiken över Kims alla missade skott: sex av Djurgårdens åtta missade, fyra från mycket långt håll.

Detta i sin tur fick till följd, att Andreas Johansson helt glömde att fotboll först och främst är ett lagspel och i stället ensam tjurrusade över plan utan att släppa bollen.

Anfallsersättarna vägde för lätt

Men nog märktes det att Djurgården saknade sina båda toppforwards Samuel Wowoah och Johan Elmander, som månne i dag blir klar för ett lån på ytterligare sex Djurgården-månader.

Den ene hade man nog kunnat klara sig utan, men inte båda. Ersättarna vägde på tok för lätt.

I matchprogrammet klagade redaktören Tomas af Geijerstam på att Djurgården i senaste matchen, 2-1 mot Landskrona, "endast hade sex avslut mot mål vilket är på tok för dåligt."

Måndagens matchprotokoll visar endast fem djurgårdsavslut på mål mot sex för MFF trots 59-41 till Djurgården i grenen "bollinnehavsprocent".

Ingen bra dag för Djurgården.

Desto bättre för MFF:s forwardstrio Skoog - Ijeh - Yngvesson, där den sistnämnde spelar till vänster på mittfältet och för dagen var lika effektiv bakåt som framåt.

De båda målen, där Djurgården fick smaka sin egen snabba medicin, var så vackra att de förtjänar några rader även i denna spalt:

Vid 0-1 täckte MFF-försvaret ett Johan Arneng-skott, och Thomas Olsson slog en rak boll fram till Niklas Skoog som skarvade vidare till Andreas Yngvesson utåt vänster samtidigt som han drog i väg i högerinnerposition, och där hittar Yngvesson sedan honom med en 30-metersboll som den gamle skyttekungen (1995) trycker i mål. Totalt fyra tillslag = MÅL!

Stockholm blev mållöst

Vid 0-2 är det Yngvesson som spelar fri Skoog till vänster och denne lättar till den ännu friare Ijeh i mitten som bara har att lägga bollen i mål. Totalt fem tillslag = MÅL!

Så ovanligt är det att Djurgården tappar poäng hemma, att det inte hänt sedan 18 augusti förra året, Halmstad 1-3.

Sedan dess fyra raka segrar som avslutning på guldåret (Landskrona 1-0, Norrköping 6-3, Hammarby 2-1 och Sundsvall 2-1) och fyra raka i årets inledning (Halmstad 2-0, Elfsborg 5-0, IFK Göteborg 3-1 och Gif Sundsvall 2-0).

Till sist denna måndag, mest för att jag ska slippa mejl i ämnet: Övriga Sverige-Stockholm 4-0.

Med tanke på att jag nu går på semester och därmed skulle slippa analysera ett ännu frostigare stockholmsklimat efter onsdagens Halmstad-Hammarby, så har jag på känn, att det blir HBK-vinst.

Vilket då också skulle innebära att Malmö FF DEFINITIVT bara är fyra poäng från täten.

Lasse Sandlin