”Jag vill spela i allsvenskan”

Jesper Blomqvist är skadefri - och vill komma hem till Sverige: Just nu håller jag på att fundera

FOTBOLL

Jesper Blomqvist, 29, vill tillbaka till allsvenskan.

- Jag har tänkt om. Att fortsätta utomlands är inte längre prioritet ett, säger "Jeppe" till Sportbladet.

I första intervjun på ett halvår berättar Jesper också om den tunga tiden i Charlton, nya huset i Kroatien och sin David Beckham-look.

Foto: VERONICA KARLSSON
Jesper Blomqvist har fått sitt modeintresse från flickvännen och snappat upp ett och annat från David Beckham, tycks det. "Man ska ju helst vara först med en stil", säger Blomqvist.

Allsvenskan kan snart vara en stor profil rikare; före detta landslagsmannen Jesper Blomqvist - som lämnade IFK Göteborg hösten 1996 för AC Milan - berättar för Sportbladet att han efter sju år utomlands vill hem till Sverige igen.

- Jag har tänkt om när det gäller framtiden. Att fortsätta spela utomlands är inte längre prioritet ett. Jag vill komma igång och spela, jag vill verkligen spela igen! Allsvenskan är helt klart ett väldigt intressant alternativ.

Det är inte bara för att få fart på karriären som "Jeppe" överväger att flytta hem. Att allsvenskan är rekordhet spelar också in.

- Jag är inte hemma så mycket men har genom tidningar och kompisar förstått att det är så. Kul att intresset ökar, säger han.

Besökte Djurgården

Vid sidan av IFK Göteborg - Jesper har sitt hjärta i klubben och regelbunden kontakt med IFK:s starke man Roger Gustafsson - framstår Djurgården som hetaste kandidaten.

I går besökte Jesper Djurgårdens kansli, dock inte för att skriva treårskontrakt, utan för att hämta konsertbiljetter.

- Jesper var här och hälsade på och hämtade biljetter till Iron Maiden på lördag, säger klubbdirektören och gode vännen Bosse Andersson, sedan många år något av en mentor för "Jeppe".

Om det samtidigt diskuterades en framtid på vänsterkanten i Djurgårdens tremannaanfall ville ingen av de inblandade kommentera.

Jesper säger:

- Jag vet att IFK Göteborg är intresserade, det är känt sedan tidigare. Och det finns ett intresse från min sida att spela för IFK igen.

- Men det finns andra klubbar också, till exempel i Stockholm. Just nu håller jag på att fundera.

När räknar du med att allt är klart?

- I slutet av juli. Jag ska till Kroatien några veckor först.

Jesper köpte nyligen ett sommarhus i Kroatien där flickvännen bor.

- Jag har köpt en liten stuga vid havet. Men det är inte aktuellt att flytta dit. Inte ännu, i alla fall.

"Ett miserabelt år"

I Kroatien ska han träna under överinseende av knäexperten Dr Stanislav Peharec. Under juli månad ska Jesper trimma varenda muskel i kroppen för att undvika ytterligare en säsong förstörd av skador.

Tyvärr har de senaste åren i Jesper Blomqvists fotbolls-karriär handlat om skador.

Efter succécomebacken i Everton våren 2002 skrev Jesper ettårskontrakt med Premier League-klubben Charlton. Men hela säsongen handlade om ömma knän, onda fötter och utslagna tänder. Jesper fick aldrig en ärlig chans att slå sig in i startelvan.

- Ur fotbollssynpunkt var det ett miserabelt år, säger han.

Hur tungt var det?

- Det var väldigt tungt. Jag var skadad hela tiden. Det kändes som man aldrig fick komma igång igen och göra det man ville. I slutet av säsongen blev jag äntligen skadefri men då fick jag inte chansen trots att det gick bra i reservlaget. Så det blev inte många A-lagsmatcher.

Var det så illa att du funderade på att sluta med fotbollen?

- Nja" ett tag var jag väldigt less på det. I våras var det jobbigt. Men ser jag tillbaka på tiden inser jag att man lätt förstorar upp problemen när man är mitt i dem.

Så hur känns det nu?

- Jag är absolut sugen på fotboll igen. Jag vill hitta en ny utmaning.

Är du skadefri?

- Nu känns det, peppar, peppar - fan, jag vet inte om jag vågar säga det - men det känns superbra!

Sportbladet möter en avslappnad Jesper på genomresa i Stockholm. När fotograf Karlsson tar sina bilder glider samtalet in på mode.

- Det är viktigt att solbrillorna syns. De är väl schysta? säger "Jeppe" med ett skratt.

Det är lite David Beckham över din stil nu för tiden?

- Nja, sånt där är lite känsligt. Man ska ju helst vara först med en stil.

Och vid en närmare titt på bilden härintill kanske "Jeppe" har rätt - det är nog snarare Jesper Blom-qvist-stilen vi pratar om.

Om hans modeintresserade flickvän har ett finger med i spelet får vara osagt tills vidare. Men om en månad kanske paret dyker upp för en mer permanent vistelse i Sverige - frågan är bara om det blir i Stockholm eller Göteborg...?

Blåvitt, Milan, Parma och United - sedan förstördes Blomqvists karriär av skador

Jesper i Göteborg.

Robert Laul