Yngvesson: Livet ska levas i lite rock'n roll

Malmö FF:s bilfantast om Corvetten, mittfältsrollen, Skoog/Ijeh & derbyn

FOTBOLL

MALMÖ

Andreas Yngvesson älskar fart.

- Fart och musik. Livet ska levas i lite rock"n roll. Lite upp och ner.

Ungefär som MFF varit i år.

Foto: BILDBYRÅN
FASCINERAS AV FARTEN Andreas Yngvesson är Malmös bilfantast. Medan övriga kör ny bilar rattar Yngvesson en Corvette Stingray. "Det är charm i såna här bilar", säger han.

- Den här veckan har det verkligen varit rock"n roll. Heaven or hell. Vår insats i måndags var himlen. Den känns starkare än förlusten i cupen mot Djurgården. Det var ändå viktigare att slå dem i allsvenskan, säger Andreas Yngvesson.

Yngvesson är inte mycket för kompromisser. Han satsar för fullt på planen och utanför tullar han inte på sina ideal. När de andra i MFF-truppen glider runt i moderna bilar rattar Andreas en åttacylindrig bensinslukande Corvette Stingray årsmodell 1978.

- Det är fart det handlar om. Man får visserligen bara köra i 110 i Sverige men frågan är ju hur fort man kommer upp i den farten.

- Sen är det såklart ljudet det handlar om. Jag har alltid varit fascinerad av gamla bilar. Mustang eller Camaro. Det är charm i såna bilar. Jag är ingen BMW-kille. Ferrari är inte mitt stuk.

"Vi har varit på gång"

Med 2-0-segern i måndags plus AIK:s och Hammarbys förluster tätades allsvenskan till ordentligt.

- Nu är vi med i allra högsta grad och får ligga och fiska i bakvattnet.

Peter Ijehs återkomst är en viktig del i förklaringen till Malmös stegrade formkurva.

- Vi har varit på gång länge. Jag har haft problem att göra mål. Hela laget har haft problem med målskyttet och där kommer Ijeh in. Han hade en chans i måndags och den gjorde han mål på.

Är löpstark

- Ijeh för med sig respekt. Nicke (Niklas Skoog) får lite extra utrymme. Jag får extra utrymme. Motståndarna är rädda för Nicke och Ijeh. Firma Skoog/Ijeh. Det förstår jag med tanke på fjolåret.

Själv då? Har du accepterat att du är mittfältare nu?

- Det är jag tvungen till. Klart att jag funderat mycket. Jag måste gå in i en roll. Nu är Ijeh tillbaka och jag spelade bara enstaka matcher som forward tidigare. Det kan vara så att mitt forwardsspel inte passar i Malmös sätt att spela. Mitt spel är kanske lite mer Landskrona. Mer rakt på. Enklare. Snabbare.

Kvaliteter som Andreas Yngvesson utnyttjar i sin position som vänster yttre mittfältare. I de senaste matcherna har han bidragit starkt till att skapa tempo och spets i Malmös anfallsspel.

- Det blir väldigt mycket forwardsspel även om jag är på vänsterkanten. Tom Prahl har ju inte med mig för några defensiva kvaliteter. Han vill utnyttja mig offensivt för att stödja forwards och avlasta dom. Skapa ytor och se till att det inte blir ett stereotypt 4-4-2 utan att det händer någonting.

Bäddade för Skoog

- Jag är ingen spelare som ska ha bollen när jag står still. Jag ska få den när jag är i fart och kan utmana genom att använda min aggressivitet och frenesi.

Men det är inte bara med sitt löpande som Andreas Yngvesson bidrar till MFF:s anfallsspel. Den långa crosspassningen som öppnade för Niklas Skoogs 1-0 mot Djurgården i måndags var lysande.

- Man måste passa på att mata honom när Skoog för en gångs skull springer i djupled. Annars slutar han väl med det... Det var en bra löpning av Ijeh som tog bort båda mittbackarna. Skoog gjorde en V-löpning som tog bort Dorsin och skapade en stor yta för sig själv.

Knäckt av Ravelli

Helsingborg?

- Ett derby är speciellt. Det handlar oftast väldigt mycket om hjärta och entusiasm och kanske även också lite taktiskt kyla hur man ska agera för att inte bli för het. Det är lätt att det barkar iväg när 25 000 gapar om man spelar mer med hjärta än hjärna.

Andreas Yngvesson fascineras av mänskor som testat sina gränser.

- Jag tycker att livet ska levas lite upp och ner. Har man inte varit med om riktiga motgångar är det svårt att uppskatta när det verkligen är bra.

Om vi håller oss till fotbollen, har du haft riktiga motgångar?

- Jag hade en riktig knäck i AIK när jag i min allsvenska debut 1997 hade chans att sänka Thomas Ravelli som jag sett på tv sen jag var liten.

- Men tyvärr var det han som sänkte mig. Han tog mina två ganska bra chanser som jag hade. Efter det försvann jag fullständigt i ett par månader.

- Jag kunde inte hantera det. Kom från lilla Sundsvall till AIK och Stockholm där fotbollen är så mycket större och folk inte är rädda för att säga hur dålig man är.

Andreas var 22 år och fotbollslivet hade bara gått uppåt. Han tog sig ur sin kris men det han flyttade tillbaka till Sundsvall och det dröjde till hösten 2001 innan han gjorde riktig succé igen.

- Fotboll är inte på liv och död men det var det när jag var 22. När jag kom till Stockholm var det en dröm som hade gått i uppfyllelse. Jag hade alltid jobbat heltid. Plötsligt kunde jag betala räkningar bara genom att spela fotboll. Det var stort.

- Men sen fick jag kängor av fansen och det kändes inte som att jag gick in på en hemmaarena när jag kom in på Råsunda. Jag hade inte stödet som jag behövde så jag kom nog aldrig ur krisen så länge jag var kvar i Stockholm, säger Andreas Yngvesson.

"Måste ta chanser"

AIK vann SM-guld 1998 men Andreas flyttade tillbaka till Sundsvall efter halva säsongen och kom inte närmare än att han är med på planschen med det årets trupp.

När Malmö kom med sitt bud tvekade inte Andreas trots upplevelserna i Stockholm att acceptera.

- Man måste ta chanser i livet. Jag är inte den som vill bli bitter när jag blir äldre eller som ångrar att jag inte tog en chans. MFF ville ha mig och mottagandet jag fick var verkligen bra.

- Och nu är det slutgnällt om att jag vill vara forward. Jag vet bara att jag vill spela. Det är det som är huvudsaken, säger Yngvesson.

Favoritbilar...

Favoritartister...

Stefan Alfelt ([email protected])