”Förra året orkade jag inte ens gå ut”

Ifrågasatt i fjol, succé i år – nu talar Hammarbys tränare Anders Linderoth ut om den jobbiga tiden

FOTBOLL

För ett år sedan stängde Anders Linderoth in i sig i sitt hus i Tullinge, undvek att träffa folk och ägnade allt mer tid åt trädgårdsarbete.

Hammarby var, som regerande svenska mästare, på väg att trilla ur högsta serien.

Det är nya tider nu.

Hammarby ligger tvåa i allsvenskan, Linderoth skrattar, men gräsmattan där hemma är inte lika välklippt.

– Hade det blivit ett lika jobbigt år till hade jag allvarligt funderat på att lägga ner den här verksamheten, berättar han för Sportbladet.

Foto: Pernilla Wahlman
Namn: Anders Linderoth. Ålder: 53. Spelarkarriär: Stattena IF (1965–68), Helsingborgs IF (1968–70), Östers IF (1971–77), Olympique Marseille, Frankrike (1977–80), Mjällby AIF (1980–81), Näsby IF (1982–84). Tränarkarriär: Näsby IF (1982–84), Mjällby AIF (1985–89), IFK Hässleholm (1990–94), IF Elfsborg (1995–97), Stabaek Fotball, Norge (1998–2001), Hammarby IF (2002–).

Det är över 20 grader varmt.

Solen strålar, men trots den svenska sommaren är det en genomförkyld Linderoth som möter oss vid träningsanläggningen i Årsta.

På frågan varför snörvlar han lite förläget:

– Äh, vi hade en hård träning, jag tror det var måndag eller tisdag förra veckan. Först hade vi rejält fys med spänst och styrka på förmiddagen och så skulle vi köra ett ordentligt löppass på eftermiddagen. Jag stod i t-shirt och shorts och så började det ösregna.

– Spelarna började gnälla ”åh, det regnar som fan”. Min tröja blev genomblöt och jag frös, men jag tänkte att jag ska visa att jag inte tar notis. Och dagen efter vaknade jag dödsförkyld. Det var förstås jättedumt.

Spelarna har svårt för motgång

Men det finns saker som Linderoth ägnar större tankemöda.

Som hur han ska få rätsida på sitt lag till morgondagens möte med Djurgården efter onsdagens 1–3-förlust mot Halmstad.

– Vi faller för långt ner, tappar aggressivitet. Vi lägger alldeles för mycket energi på Halmstads kvittering. Rent mentalt tynger det ner oss för mycket.

Hur ser du det på dina spelare?

– Tre, fyra man rusar på linjedomaren, någon står där nere och skriker på domaren, någon står och tittar, istället för att samla ihop sig och säga att nu kommer vi igen och tar nya tag. För mycket hängande helt enkelt, folk som lägger av, som haft bra energi och intensitet tidigare. Helt plötsligt lägger dom av att jobba hem när dom tappar bollen.

Är det en tendens i Hammarby?

– Ja. Vi har ärligt talat ganska många spelare som har svårt att vända i motgång. Det kan man inte sticka under stol med.

Vad gör du åt det?

– Jagar på spelarna på träningarna och talar om för dom att det inte håller.

Har du pratat mycket med spelarna om just det här?

– Ja, ja. Vi var rörande överens efter Halmstadsmatchen. Då hade vi en träning på en timme och en kvart, då jag plockade ut lagdel för lagdel för att prata. Den gemensamma nämnaren var att 1–1-målet betydde för mycket.

Är det stor skillnad på den mentala styrkan i lag du tränat tidigare jämfört med dagens Hammarby?

– Ja. Skillnaden är att vi har för lite folk som tar initiativet att stå upp när det går tungt.

Vilka har ni som klarar det?

– Ledartyper. Sådana som går in och säger, att det här håller inte. Talar om för dom andra att nu jobbar vi för att göra mål där nere i stället för att gnälla på domare och spela fult på motståndare.

– Man är så mycket kompisar att man inte vill säga till varandra.

När man tittade på dagens träning verkade det vara bra snack hela tiden...

– Ja, nu ja... Det är efter att vi har diskuterat det. Vi måste våga säga till varandra. Måste våga säga att ”du gör inte ditt jobb, det måste du se till att göra”. Sen är man ändå kompisar efteråt.

Vilka spelare har ni som kan ta tag i den här typen av situationer?

– Det finns, det gäller bara att dom vågar. Östlund är en. Mikkel Jensen är väldigt bra på att snacka och bli förbannad.

Du pratat gott om Djurgården inför ert möte i höstas. Har du samma bild av deras lag nu?

– Oh ja. Dom är bra. Dom är mästare och är fortfarande med i toppen vilket visar att dom lyckats motivera sig även året efter. Det var väldigt imponerande att se laget mot Malmö i cupen.

Är du nöjd med en trupp du har i dag?

– Ja, väldigt. När vi har alla hela. Tyvärr har vi haft alla våra vänsterfötter skadade, det har vi blivit lidande av.

– Framför allt tycker jag att vi gjorde lyckade nyförvärv inför säsongen. Dom har varit snäppet bättre än jag trodde.

Stockholmslagen toppar allsvenskan än så länge. Kommer det att se ut så även i slutet av säsongen?

– Det har tätnat till ordentligt på sistone. Malmö kommer säkert till att gå som en maskin ett tag om dom har alla hela och friska. Så det gäller för oss Stockholmslag att också samla poäng. Örebro har överraskat, och Halmstad tror jag är ett lag som kommer att blanda sig i toppen.

Är Hammarby ett lag som ska vara med i toppen?

– Tåget går dom närmaste matcherna och då gäller det att hänga på. Vi har inte blivit utspelat av något lag. Våren har visat att vi bör vara med där uppe hela serien ut.

Det är roligare nu än för ett år sedan?

– Ja, det är enorm skillnad.

Det var jobbigt?

– Riktigt tufft. Väldigt lärorikt. Nu efteråt blir det som en parantes. Hade det blivit ett lika jobbigt år till hade jag allvarligt funderat på att lägga ner den här verksamheten.

Vad var mest påfrestande?

– Man blir eremit, man vill inte åka in till stan. Stackars frun där hemma, det är hon som blir lidande. Man går ingenstans, man sitter inom fyra väggar. Kanske en sväng ut på tomten...

Åker gärna ut till – Djurgården

– Det är mycket att man grubblar och tänker på vad det är som inte fungerar. Sen ser man den ena negativa artikeln efter den andra, ingen människa är oberörd av det. Då får man skita i att läsa tidningarna helt och hållet, men jag läser dom varje dag. Jag är en känslomänniska och reagerar när någon ifrågasätter min position.

Var det någon gång nära att du lämnade Hammarby under fjolåret?

– Nej, jag kände hela tiden att jag hade förtroende, både från spelartrupp och styrelse.

Är det stor skillnad på din personlighet utanför fotbollen nu och när det gick tungt för ett år sedan?

– Ja, så blir det automatiskt. Nu tar man för sig saker, åker in till stan, shoppar, tittar i affärer och åker ut på Djurgården. Vid vissa tillfällen förra året orkade jag inte ens gå ut.

Vad gjorde du då?

– Gick och pillade i rabatten där hemma. Klippte gräset och sånt. Trädgården var väldigt välskött ett tag...

Vem kan du ventilera dina tankar med när det går som tyngst på jobbet?

– Jag snackar mycket med min assisterande tränare, Thom Åhlund. Och så pratar jag med min fru. Hon är väldigt förstående. Hon är fotbollskunnig. Sedan vi gifte oss för 28 år sedan har det varit fotboll hela tiden.

– Hon åker på alla våra bortamatcher. I onsdags körde hon bil fram och tillbaka till Halmstad när vi spelade där.

Till slut berättar Linderoth att när fotbollen inte tar upp hans tid går han gärna ut i skogen och plockar svamp.

Promenaderna i ensamhet får vänta.

I morgon kväll trängs han med drygt 35 000 andra på Råsunda.

Anders Linderoth om...