”Allt stämde direkt”

Andersson gjorde Bois till vinnare igen

FOTBOLL

LANDSKRONA

Johan Andersson fick spela i 19 minuter.

Det räckte för att Landskrona skulle vända 0–1 till Landskronas första seger sen elfte maj.

– Allt stämde direkt. Matchbilden passade mig perfekt när jag kom in, säger Johan Andersson.

Foto: BILDBYRÅN
Johan Andersson vände matchen mot Elfsborg. Han spelade på 19 minuter fram till de två mål som behövdes för vinst.

Nittonårige Johan Andersson var länge den mest lovande av alla Landskronas många unga tekniska begåvningar. Men sen Alexander Farnerud slog igenom förra säsongen har fokus alltmer hamnat på Alex och Johans kvaliteter har inte uppmärksammats lika mycket.

Fram till att han kom tillbaka i går efter den bristning han fick under senaste U21-landslagssamlingen för ungefär tre veckor sen.

Johan Anderssons inhopp vände matchen.

– Passade mig perfekt att hoppa in när man bara hade att tänka offensivt. Det är det jag är bra på, säger Johan Andersson.

Landskronas tränare Jan Jönsson bytte ut vänsterbacken Gabriel Ucar. Bois gick ner till trebackslinje och satsade för fullt framåt.

– Bytet lyfte hela laget. Eftersom han satte in mig och bytte ut Gabbe var det en signal till alla att vi skulle ändra till offensivt spel med hela laget, säger Johan Andersson.

Matthias Eklunds kvittering fixades efter en snygg dribbling av Johan Andersson följd av ett lågt inlägg som Eklund satte huvudet till och skarvade in bollen otagbart intill bortre stolpen.

Dribblingen där Johan stoppade bollen med vänsterfoten och skapade en riktningsförändring - som Tommy Söderbergs skulle kallat det – med en dragning bakom högern, som just då var stödjebenet – den var helt enkelt lysande i all sin enkelhet.

Starkt

Johan Andersson tycker inte ens att det var en dribbling.

– Egentligen är det ingen dragning. Jag ville bara komma över med balansen åt andra hållet. Just då kändes det rätt. Sånt där gör jag utan att tänka.

Skön fotbollskonst skapas av spelare som inte tänker. Lirarna som har en ryggmärgsreflex som styr och som inte begränsas av ord som säger att så kan man inte göra.

Landskronas kvittering var en stark prestation av mittbacken Magnus Torvaldson som sträckte fram och nickskarvade in Johan Anderssons lågt inåtskruvade hörna.

– Bra nickar bägge två. Mitt första inlägg är riktigt bra och hörnan helt okej, säger Johan Andersson.

Segern är oerhört viktig för Landskrona som ofta spelat bra men inte fått utdelning i paritet med sina prestationer. Nu både vände man och avgjorde på övertid.

– Skönt att äntligen ha flyt. Vi har haft otur med allt. Den här trepoängaren var bra för självförtroendet, säger Johan Andersson.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM