Kämpaseger för Göteborg

Enköping fortfarande utan seger på hemmaplan

FOTBOLL

ENKÖPING

Enköping misslyckades med att spräcka sin segernolla på hemmaplan. IFK Göteborg vann rättvist det allsvenska mötet med 1-0 (1-0). En kämpaseger - utan Håkan Mild på mittfältet.

- Det är viktigt att gå segrande ur sådana här matcher, utan direkt flyt, summerar en nöjd Bosse Johansson, tränare Göteborg, efter matchen.

IFK Göteborg drev upp ett högt tempo där passningarna, till skillnad från i Enköping, oftast nådde rätt adress. IFK sökte spelöppningar längst med marken, medan ESK i nio fall av tio sökte en långboll mot Jonny Rödlund och Andreas Hermansson på topp. Bollar som mittbackarna i IFK, Magnus Erlingmark och Karl Svensson, inte hade så stora bekymmer med. Duon var säkerheten personifierad, tvärtätt bakom dem. Inte minsta utrymme lämnades för Andreas Hermansson.

- Vi får inte alls till uppbyggnaden i vårt spel, det slarvades alldeles för mycket, säger Enköpingstränaren Peter Lenell med en suck.

Hermansson fick få bra bollar att jobba med under matchen.

- Ja, jag tycker att vi höll honom väl i schack, säger Bosse Johansson efter matchen.

Långås prisades

Annars lovordade han mannen bakom segermålet, som han inte sett bättre.

I den 28:e minuten resulterade övertaget i spelet i överläge i målprotokollet för IFK Göteborg. Marcus Holmqvist (som gjorde sin första allsvenska match) hittade Patric "Långås" Andersson, som fri med Henrik Johansson bara hade att lägga in bollen.

Med knappt tio minuter kvar av halvleken var Mamadou Diallo, Big Mama kallad, nära att punktera matchen. Patric Andersson hann upp en, som det såg ut, omöjlig boll. Med ESK-mittbacken Fredrik Ulmstedt som en ryggsäck där bak fick han in bollen till en fristående Diallo. Han fick i väg ett hårt skott mot mål. Benparaden från Henrik Johansson var mer än kvalificerad.

Tror på bra höst

I den andra halvleken fick ESK mer att säga till om, IFK drog sig tillbaka och hemmalaget skapade chanser.

Att skapa möjligheter är en sak, att förvalta dem en helt annan. När ESK kom fram, bland annat genom Niclas Norell, som fick starta på vänster på mittfältet, syntes det att laget bara skrapat ihop fem poäng - pondusen i avsluten saknades.

Det var Göteborg som gick in helhjärtat i närkamperna, som i den första halvleken vågade gå fram med hela laget, som hade tron på sig själva.

Göteborg tog på måndagen ett steg mot att bli ett mittenlag.

- Jag tror att vi kommer att göra en riktigt bra höst, säger en nöjd Bosse Johansson.

TT