Djurgårdens tunga effektivitet knäckte Hammarby

”Vi har varit ineffektiva tidigare men i dag så visade vi effektivitet”

FOTBOLL

Hammarby hade spelglädjen. I 30 minuter.

Djurgården hade tyngden i Johan Elmander och Kim Källström.

Det knäckte Hammarby och Djurgården vann den allsvenska seriefinalen med 3-0 (3-0).

Det som borde oroa Djurgården är att tyngden är på väg bort. Det här var Johan Elmanders sista match i Djurgårdströjan. Runt Kim Källström går det ständigt rykten om en utlandsflytt. Och det var just de två som gjorde Djurgårdens tre mål.

-Man vinner inga matcher på tyngden. Och Källström är fortfarande kvar i klubben om du inte har några nyheter, svarade Djurgårdstränaren Sören Åkeby som var mycket nöjd över resultatet.

-Vi har varit ineffektiva tidigare men i dag så visade vi effektivitet.

Hammarby inledde annars matchen piggt och hade en rad chanser. Karl-Oskar Fjörtoft hade mittfältet som sin egen lekstuga och skickade bollar till Dede Anderson och Pablo Pinones-Arce. Som understöd på kanterna kom Christer Fursth och backen Alexander Östlund farande.

Farlig utflykt

Men det var efter en av Östlunds utflykter på högerkanten som Djurgården kunde göra 1-0 efter en knapp halvtimme

Östlund stoppades hårt och blev liggande. Djurgården kontrade via duktige Andreas Johansson vars inlägg nådde Elmander skalle. I mitten kom ångloket Kim Källström stormande, fick bollen och tryckte sig genom försvaret där Östlund saknades och satte 1-0.

Ungefär samtidigt tröt orken hos Hammarby.

-Vi blev slappa och tappade i aggressivitet, framför allt centralt, ansåg Hammarbys tränare Anders Linderoth som fick uppleva andra raka förlusten i allsvenskan.

Hammarby har faktiskt inte vunnit sedan den 1 juni då man besegrade Örgryte.

-Spelmässigt var vi ändå lika bra som Djurgården. Men vi fick en lektion i effektivitet.

Elmanders 2-0 mål efter 40 minuter var en njutning. Han promenerade ut mot höger utefter Hammarbys straffområde, vred sig inåt och satte bollen i vänsterkrysset.

-Det här målet eller det mot Göteborg var mitt vackraste i Djurgårdströjan, sade Elmander som nu ska semestra några dagar i Alingsås innan flytten går till Feyenoord och en osäker framtid.

-Men det här året i Djurgården har gett mig gott självförtroende och jag har gjort mål, sade Elmander som fått uppleva SM-guld och cupguld.

Starka skyttar

Hans sju mål ger en fjärdeplats i skytteligan där Källström är tvåa med sina nio.

Det senaste kom på stopptid i första halvlek på en nick efter Samuel Wowoahs inlägg. Sekunderna innan hade Källström tryckts ner i straffområdet av Östlund men tuffe Kim reste sig och straffade Hammarbyförsvaret. Ännu ett prov på Djurgårdens tyngd och effektivitet, tre mål på fem chanser i första halvlek.

I andra halvleken märktes det att derbyt mot AIK, där Djurgården tappade 3-0 till 3-3, satt i djurgårdarnas hjärnor.

-Vi skulle gå ut och anfalla men vi backade hem, sade Åkeby.

Hammarbyarna var dock inte lika starka som AIK och Djurgården kunde klara hem segern enkelt.

Håkan Bergholtz/TT