Maradona: Han blir en stjärna

Legendaren hyllade AIK:s supervärvning Boateng: Jag är glad över att få spela här

FOTBOLL

2001 vann Argentina finalen i U20-VM med 3-0.

Men mitt i segeryran valde nationalhjälten Diego Maradona att berömma en mittfältare i motståndarlaget.

- Derek Boateng kommer att bli en av fotbollsvärldens stora.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
RÅKOLL UTANFÖR RÅSUNDA Derek Boateng utanför sin nya hemmastadion, Råsunda i Solna. Den 20-årige jättetalangen från Ghana, som spelat i Grekland och uppvaktats av klubbar i Premier League, skrev i går på för AIK.

Det är långt från Ghanas huvudstad Accra till Stockholm. Man hinner se en del på vägen. Vad sägs om Nou Camp, Old Trafford och Santiago Bernabeu-stadion.

Derek Boateng är bara 20 år. Men han har redan större internationell rutin än de flesta spelare i allsvenskan.

- Jag hade en bra tid i Panathinaikos - men nu är jag glad över att få spela här, säger Boateng.

Det är en trött 20-åring som hänger med Sportbladet på en promenad till sin nya hemmaarena Råsunda.

Får tröja nr 6

Redan klockan fem ringde väckarklockan i lägenheten hemma i Aten.

Strax före tolv landade planet på Arlanda där Boatengs svenske agent Patrick Mörk tog emot.

Efter att ha morsat på sina lagkamrater och blivit runtguidad på Råsunda presenterades han officiellt vid en presskonferens på AIK:s träningsanläggning Karlberg i går kväll. Strax efter åtta på kvällen drog Derek Boateng på sig sin nya tröja - nummer 6.

En hel del pappersarbete återstår innan Boateng är spelklar - måndagens derby mot Hammarby får han se från Råsundas läktare.

Och inte heller när AIK möter isländska Fylkir i kvalet till Uefacupen får han spela.

- Uefas deadline för att anmäla spelare till kvalet gick ut i torsdags. Men om vi går vidare så får han spela, säger AIK:s vd Sanny Åslund.

Känner Sypniewski

Det troligaste är att Boateng kommer att göra debut för AIK borta mot Halmstad den 10 augusti.

Då kommer han att få ställas mot en gammal polare.

- Igor Sypniewski och jag spelade tillsammans och känner varandra väl. Det ska bli kul att träffa honom igen, säger Boateng.

Matchen på Örjans vall markerar en ny fas i ghananens karriär. Kontraktet med AIK löper till och med säsongen 2006. Men i sina drömmar spelar han redan i en annan liga - Premier League.

- Det är målet - det är där jag vill vara, säger han.

Middlesbrough visade intresse runt årsskiftet och du var där och tränade. Hur nära var det att det blev en övergång?

- Väldigt nära. Till slut föll det på att Panathinaikos stoppade mig.

Säsongen 2001/02 är höjdpunkten hittills i Derek Boatengs karriär. Det var då han storspelade mot Real Madrid och Barcelona i Chamions League.

Det var då han med sitt Ghana nådde final i U20-VM, utsågs till en av turneringens "rising stars" - och imponerade på Maradona.

Har en svensk agent

- Efter VM bestämde sig förbundet i Ghana för att bygga a-landslaget kring den generationen spelare. Derek blev ordinarie i a-landslaget redan som 18-åring, säger hans agent Patrick Mörk - mannen som tagit flera andra afrikanska spelare till allsvenskan, bland annat Örebros kenyaner Paul Oyuga och Boniventure Maruti.

Säsongen 2002/03 lånades Boateng ut till OFI Kreta.

I sommar har han deltagit på Panathinaikos försäsongsläger i Schweiz och spelat mot bland andra Auxerre och Benfica. I Schweiz fanns sex icke-EU-spelare med i det grekiska storlagets trupp. De nationella reglerna tillåter endast fem. En skulle säljas - det blev Boateng.

- De senaste åren har Bayern München och Middlesbrough lagt bud på honom. Han är en av Afrikas mest lovande spelare - det känns nästan overkligt att vi lyckades, säger Sanny Åslund.

Martin Fransson