Talangen startar om i Sverige

- och det kan bli en jättehit...

FOTBOLL

Derek Boateng som AIK har värvat för att kunna hänga på den allsvenska toppen är en förmodligen en klasspelare.

Såna värvningar tackar vi för - bra spelare är alltid kul att se.

Sen får man bara hoppas att AIK har en sund finansiell lösning för köpet och att det som den 20-årige ghananen visade i Champions League mot Real Madrid när han spelade med Panathinaikos inte var en engångsföreteelse.

Oavsett vilket är AIK:s satsning offensiv. Andreas Andersson är borta för en olycklig knäskada. Resultaten har uteblivit och värste konkurrenten Djurgårdens lyckosamma satsningar närmast tvingar AIK att agera.

Förmodligen har det aldrig varit svårare än nu att vara allsvensk klubbledare.

På klipparetiden kunde klubbar kalkylera med att förr eller senare sälja en spelare för tillräckligt många miljoner så att ekonomin för året räddades. En trygghet som inbjöd till chansningar.

Det är ren business

Den tiden försvann så snabbt att Helsingborgs styrelse aldrig hann uppfatta signalerna för att i tid avbryta den glada Champions League-satsningen som till slut förde klubben till konkursens brant.

Tiden före klipparetiden handlade om amatörskap och idealism som innebar att ett ord som klubbkänsla gick att använda på allvar. Men sen åtminstone tiotalet år är fotboll på elitnivå ren business även i Sverige.

Ett yrke för spelare. En möjlighet att tjäna pengar för klubbägare och finansiärer.

Samtidigt är det ingen självklarhet längre att man tjänar pengar på segrar eller på att fostra bra spelare.

Viktig avvägning

För AIK handlade det om att antingen erkänna att 2003 främst på grund av skador blir en mellansäsong eller chansa på att kvalitetsnyförvärv kan lyfta laget till den absoluta toppen igen.

Med den ökade medieexponeringen, den fantastiska publikutvecklingen och möjligheterna som Champions League-spel innebär finns det en ekonomisk potential i framtiden för lag som lyckas i allsvenskan.

Det viktiga är avvägningen mellan risktagande och säkerhetstänkande. AIK är en storklubb med resurser men ett köp av en spelare som Derek Boateng blir vettigt endast om resultaten förbättras.

Petad i Grekland

Att Boateng inte platsat i Panathinaikos betyder inte så mycket. Grekiska ligan styrs av så många andra värderingar än de normalt idrottsliga. En klubbägares fru kan ha synpunkter på att en snygg spelare ska platsa. En tränare kan hävda sin rätt hur fel han än har i förhållande till en petad stjärna fram till att han får kicken.

Att Derek Boateng sjunkit i värde från tio miljoner till AIK:s börsnivå har inget med hans kapacitet som fotbollsspelare att göra.

Boateng startar om i Sverige och det kan bli en jättehit.

Intresset för allsvenskan har fått ännu mer syretillskott.

Stefan Alfelt