”Anfallarna är för dåliga här”

Kaxige den Ouden avgjorde igen – och sågar kollegorna

FOTBOLL

BORÅS.

Geert den Ouden har två målchanser och gör ett och ett halvt mål.

Sen dömer han ut allsvenskans anfallare.

– Allsvenskan är inte dålig men det behövs bättre forwards här.

Han använder de tre matcher han spelat för Djurgården som måttstock. Örgryte (b) 3–0, Örebro (h) 3–0, Elfsborg (b) 2–0 med Djurgårdens siffror först.

– Jag kan spela riktigt dåligt eller inte vara med alls i spelet. Men sen får jag chansen i 85:e minuten och gör målet som vi vinner matchen på. Det är så en riktig anfallare agerar.

– Titta på hur många målchanser lagen vi har mött haft i de tre matcherna. Tio, kanske rentav 13 riktigt klara. Och de har inte gjort ett enda mål. Klart att det behövs bättre anfallsspelare här, säger Geert den Ouden.

Eftersom han inte lider av någon blygsamhet vet han vem de andra skulle kunna studera.

– Jag har haft åtta eller nio målchanser och gjort fyra, eller kanske fem mål eftersom jag inte vet om bollen var inne innan Makondele rörde den.

”Bollen skulle gått in”

– Jag är säker på att bollen går in även om Makondele inte rör den. Men det spelar ingen roll. Bara vi vinner matchen. Det här var mycket viktiga poäng för oss. Vi är laget alla jagar och har pressen på oss att vi måste vinna varje match. Vi måste vara supervassa i varje match.

Djurgården var klart pressat fram till att den Ouden cykelsparkade in 1-0 i sitt första läge framför mål.

– Som centerforward får man kanske bara en chans i matchen. Den chansen måste man utnyttja så att bollen går i mål. Hur man gör målet spelar ingen som helst roll.

– Elfsborg kunde väl ha gjort två tre mål. De skapade så många chanser att de faktiskt hade haft rätt att göra två tre mål, säger den Ouden.

Mitt under matchen hade Geert den Ouden en häftig ordväxling med tränaren Sören Åkeby.

– Vi hade olika åsikter om en situation. Man behöver inte alltid artigt säga hej och adjö till varandra. Ibland skriker man åt varandra men efter matchen talar man ut och sen är det glömt.

Geert den Ouden har gjort succé som Johan Elmanders ersättare. Trots att han ännu inte är i fysisk toppform.

– För mig är det tufft med två matcher i veckan eftersom jag så att säga ännu är inne i försäsongen. Och man spelar aldrig så här hårda matcher på en försäsong. Kroppen tar mycket stryk.

Suverän passning

Djurgårdens andra mål var mycket snyggt. Alla väntade en enkel passning ut till vänster av Kim Källström men i stället vinklade Kim vänsterfoten och skickade bollen snett-inåt-nästan-bakåt i en kort briljant öppnande stickare.

– Man måste lita på varandra. Jag skriker och då kan Kim spela bollen i blindo utan att se var jag är. Han ska kunna lita på att om han slår den passningen så är jag på rätt plats för att ta emot bollen.

Kim Källström visste ungefär var han hade den Ouden när han hörde ropet och direkt slog den helt överraskande passningen som öppnade Elfsborgs försvar på vid gavel.

– Jag ser i ögonvrån vart han är på väg och när jag hör att han skriker är det bara att släppa bollen. Skillnaden mellan en bra och dålig forward är att han inte springer offside utan skapar ett väldigt bra läge med rätt löpning, säger Kim Källström.

När Geert den Ouden fick bollen var han på väg mot en sämre vinkel men rättade snabbt till det och chippade elegant över utrusande Johan Wiland.

– Det är Geert, säger Geert den Ouden och blinkar menande.

På rätt plats och iskall med bollen. Det är Geert.

Enklare kan det inte sägas.

Så bra var Djurgårdens tre nyförvärv:

Stefan Alfelt