Boateng blir bäst betald i allsvenskan

Hans superlön: 200 000 kronor i månaden

FOTBOLL

Derek Boateng, 20, är en drömspelare för AIK.

Och han får en drömlön.

Sportbladet kan i dag avslöja att ghananen kommer att kunna kvittera ut runt 200 000 kr i månaden.

Totalt kommer AIK fram till slutet av säsongen 2006 att betala nästan 13 miljoner kronor för mittfältaren. Plus bonus.

Någon så kallad sign-on-bonus får inte Boateng av AIK.

I samband med köpet är det enbart mittfältarens grekiska klubb Panatinaikos som ska ha pengar av AIK – drygt fyra och en halv miljon kronor.

– Det stämmer att det ligger däromkring, säger Tom Strand i riskapitalbolaget Agent 03.

Riskkapitalisterna kommer att stå för runt 75 procent av köpeskillingen. AIK Fotboll betalar en dryg miljon. Men det är klubben som står för lönen – en nog så tung utgift.

150 000 i grundlön

Derek Boatengs fasta månadslön kommer enligt Sportbladets källor att ligga på drygt 150000 kronor i månaden, segerpremier och bonus inräknat kan summan stiga upp emot 200 000.

– Jag vill inte kommentera siffror, men det är ett väldigt bra kontrakt för svenska förhållanden, så mycket kan jag säga, säger Boatengs agent Patrick Mörk.

Den ghananske landslagsmannen har skrivit på för tre och ett halvt år med AIK. Bara hans fasta grundlön plus sociala avgifter kommer under den perioden att kosta AIK nära åtta och en halv miljon kronor.

– Han har en fast lön från oss. Vad det gäller bonusen är upplägget för honom detsamma som för alla andra spelare. Allt har att göra med hur mycket man spelar. En spelare som spelar tjugo matcher i allsvenskan får större bonus än en som spelat tio, säger AIK:s sportchef Peter Kisfaludy.

Bonuspengar

Bonuspengar innefattar segerpremier, extrapengar vid en topplacering i allsvenskan och en särskild pott att dela på om AIK lyckas bra ute i Europa.

Hur hög Boatengs fasta lön är vill Kisfaludy inte kommentera.

– Men vi har inte tagit oss vatten över huvudet. Det känns överkomligt.

Lönerna har sjunkit

Spelarlönerna i allsvenskan har sjunkit de senaste åren.

När Andreas Andersson 1999 värvades till AIK från Newcastle för 20 miljoner fick han en månadslön på runt 225000 kronor. Tiden när sådana pengar betalades ut är förbi. Andersson fick gå med på en rejäl lönesänkning när han förra året skrev på ett nytt kontrakt med klubben.

Med 150000 kronor i fast månadslön blir Derek Boateng med stor sannolikhet allsvenskans just nu bäst betalde spelare.

Boateng kostar AIK 12,9 miljoner fram till 2006

Martin Fransson, Robert Laul