I huvudet på"Maestro"

Nu siktar Malmö FF:s backrese framåt:Jag ska göra fem mål i år

FOTBOLL

MALMÖ

Daniel Majstorovic gjorde årets mål i fjolårets allsvenska.

I år har han inte gjort något.

- I höst ska jag göra fem, säger Maestro.

Foto: DRAGO PRVULOVIC

Malmös motståndare ska alltså inte bara hålla koll på Peter Ijeh och Niklas Skoog i fortsättningen. Malmös tuffe mittback med den rakade skallen och fotomodellutseendet tänker satsa för fullt för att Malmö ska vinna guldet man missade med en hårsmån i fjol.

Daniel Majstorovic borde aldrig ens ha spelat allsvensk fotboll.

Tyske mittfältslegendaren Bernd Schuster plockade honom från Brommapojkarna till Fortuna Köln där Majstorovic spelade 16 matcher men superdivan Schusters efterträdare Toni Schumacher tyckte inte att svensken var något att satsa på.

Kom billigt från Västerås

Efter tio matcher i 2. Bundesliga som libero, vilket Majstorovic tyckte var kul, ett mål och sex matcher som markeringsspelare fick Majstorovic vända hem och bara Västerås lockade med ett anbud.

- Jag fick ändå ett bättre självförtroende av spelet i Tyskland, säger Daniel Majstorovic.

Inne på andra året i Västerås utnyttjade MFF klubbens dåliga ekonomi och kontrakterade mittbacken som många anser vara seriens bäste, men som inte vunnit fansens odelade kärlek. Många anser att Majstorovic är nonchalant med bollen, för ful i vissa lägen, långsam i en-mot-en-situationer.

Kallas "Maestro"

Ändå kallas han Maestro.

Naturligtvis är det därför att om man väger plus mot minus så går det inte att komma ifrån att Daniel Majstorovic har en stor betydelse för Malmö FF:s spel.

Sportbladet träffade och tog ett snack med tuffingen som är rätt mjuk vid sidan av planen.

Landskrona har inte förlorat på länge (fem raka utan förlust).

- Inte vi heller (sju raka utan förlust). Det blir tufft. Finns väl fortfarande lite heta känslor sen derbyt i Malmö då många tycker att vi fick några billiga straffar.

De var väl mer än billiga? Det var ju helt enkelt inte straff någon gång (domaren Jonas Eriksson hittade två som Niklas Skoog utnyttjade).

- Precis. Det är såna jag kallar billiga. Vi kommer nog att föra matchen. Det kommer kanske inte att bli chansrikt men det kan bli en rolig match. Och den är viktig för vår del om vi ska hänga på Djurgården. Det finns inget annat än vinst som gäller.

Ni vinner fem raka matcher. Sen spelar ni två oavgjorda och plötsligt är det nästan katastrofstämning. Är inte det lite underligt?

- Vi har ju höga krav på oss och vet att vi har ett bra lag. Sista tre halvlekarna har vi ändå spelat bra men vi har inte fått in bollen. Stolpe ut när det gäller målskyttet men vi har ändå varit stabila.

Du borde ha blivit matchhjälte mot Sundsvall om det inte hade varit för enhandsräddningen som Fredrik Sundfors gjorde i slutminuterna.

- Sanslös. Fantastiskt bra. Men vi ska ändå ta med oss att vi är obesegrade och att vi har självförtroende. Nu går vi in i en rolig period med avgörande i allsvenskan och Uefacupen.

Vad hände i början av serien?

- Vi hade ingen kontinuitet. Det var många skadade spelare, avstängda spelare och vi hade många nya i truppen. Det tar tid att spela ihop sig. Många små faktorer tillsammans spelar in ganska mycket.

Ijehs återkomst betydde väl mycket?

- Självklart. Det var sista pusselbiten. Han höjde hela laget.

Ändå är du irriterad på honom emellanåt? (Majstorovic skällde ordentligt på Ijeh i ett par situationer under matcherna mot Elfsborg och Sundsvall).

- Sånt sker under matchernas lopp. Man vill bara väl, men det kan kanske se lite lustigt ut från sidan. Man vill alla väl men man vill vinna.

Det är vinnarinstinkten som visas?

- Just det. Det är absolut inga hard feelings.

Hur ser du på din egen säsong?

- Nu tycker jag att jag har kommit upp till en standard jag kan vara nöjd med. I våras var jag inte nöjd. Då kom jag inte upp i normal nivå. Förra året var jag inte alls nöjd med mina fyra-fem första matcher.

De andra spelarna i allsvenskan har höga tankar om dig. (I tidningen Offside rankade allsvenskans anfallare Majstorovic som etta bland alla försvarare i fem kategorier: Svårast att ta sig förbi. Gör mest för laget. Bäste huvudspelare. Bäst i anfallsspelet. Gör mest ont att möta.)

- Det är kul att få så mycket beröm från spelare som man möter. Det är en annan sak än att få beröm från journalister eller tränare.

Gör det ont att möta dig?

- Ha, ha, ha. Jag går in i duellerna för fullt och försöker att komma ur dom som vinnare.

Du gjorde en onödig grej mot Öyvind Svenning i senaste mot Sundsvall. Där kunde domaren Anders Frisk valt ett annat kort än det gula.

- Tycker du? Såg det så illa ut? Det kändes inte så illa.

Det såg väldigt illa ut. Du jagade ifatt honom på mittplan och fällde honom bakifrån.

- Jag skulle ju stoppa honom och vet inte riktigt hur det såg ut i de bakre delarna av vårt lag då.

Där var det gott om folk.

- Jaha. Jag var väl lite het där då kanske.

Är det lugnt på proffs- och ryktesfronten?

- Det spekuleras och snackas ju hela tiden men jag koncentrerar mig på Malmö. Marknaden är tuff. Samtidigt känner jag att jag måste ta klivet ut för att utvecklas ytterligare. Men det är ingen panik. Ska jag gå är det till något bra.

Vad är viktigast - att bli utlandsproffs eller finns det landslagsfunderingar med i bilden?

- Självklart finns landslaget i mina tankar. Bara att köra på och ta chansen när den kommer. Mittbacksplatsen är platsen med värst konkurrens. För att kunna göra det tror jag att jag måste spela i både en bra liga och klubb. Tiden kommer att komma.

Den enorma fotbollsfebern i Malmö - hur märker du av den?

- Hela tiden. Inte bara när man går ut för att spela. Folk snackar fotboll överallt. Man känner sig verkligt inspirerad när man går ut på planen.

Något helt annat än du väntade dig när du gick till MFF?

- Jag tror inte att någon trodde att publiken skulle kunna öka som den gjort de sista åren. Malmö var i superettan för bara några år sen.

Vad behöver ni göra för att vinna allsvenskan?

- Vi vet att vi är ett bra lag. Bara att köra på helt enkelt. Det finns inget vi kan ta på för att förbättra oss. Man måste ha en del tur också för att vinna guld.

Vilken anfallare är svårast att möta?

- Igor Sypniewski måste man vara med hela tiden. Han och Alvaro Santos är mycket bra fotbollsspelare.

Skönt att slippa Niklas Skoog och Peter Ijeh?

- Jag möter dem varje dag. Bra fotbollsspelare som kompletterar varandra bra i vårt anfall.

Jag tycker att du under tidigare säsonger följde mer upp i anfallen. Nu blir det mest i fasta situationer.

- Vet inte vad det beror på. Tom Prahl är inte så jätteförtjust i att backar och speciellt inte att mittbackar går upp. Det är kanske en del av det hela.

Du gjorde årets mål i fjol.

- Årets lyckomål kanske man skulle kalla det. Jag försökte bara spela in och fick träff på den så att bollen gick hela vägen in. I år är jag besviken på att jag inte gjort något mål. Jag har haft bra lägen men måvakterna har kommit i vägen. Men jag har sagt att jag ska göra fem mål innan serien är slut, säger Daniel Majstorovic.

Räkna med en offensiv från Malmös store mittback i höst.

HAR SPELAT I TYSKLAND

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM