Allsvenskans störste stjärna försvinner

– jag känner mig bestulen

FOTBOLL

Alvaro Santos till FC Köpenhamn.

Jag säger som Per Gessle sjunger – här kommer alla känslorna på en och samma gång.

Vad jag känner är nästan som att bli bestulen på något man verkligen bryr sig om. Allsvenskans störste stjärna tar Sundsbussen över Öresund för att bjuda danskarna på sitt geni.

Om man haft en minsta lilla provinsiella läggning för det aktuella läget skulle man naturligtvis i natt gått upp på sitt hustak och skrikit ”danskjävlar” som Ernst Hugo Järegårds rollfigur Stig Helmer gjorde i Lars von Triers stirrigt filmade, men internationellt hyllade, tv-klassiker Riget.

Förmodligen är det så att helsingborgarna kan skrika sig hesa bäst de vill. FC Köpenhamn har inte miljoners miljoner i skulder utan snarare tvärtom och skulle om man hade velat i dag kunnat köpa varenda spelare i HIF:s konkurshotade och allt mer krackelerande spillra till elitklubb.

På väg mot Champions League

FC Köpenhamn går via seger över mer än lovligt svaga Maltaklubben Sliema Wanderers till ett avgörande Champions League-kval mot skotska Glasgow Rangers.

FCK kan mycket väl vinna mot ett Glasgow Rangers som är inne i ett försäsongsskede och ännu inte toppat formen.

Med ett hägrande Champions Leaguespel vill FCK naturligtvis ha en större bredd på sin topp i truppen. En billigare förstärkning än Alvaro Santos går förmodligen inte att finna just nu om man sätter pris i förhållande till kvalitet.

Alvaro Santos är inte helt i kapp efter sin bakre korsbandsskada. Helt frisk är han allsvenskans klart bäste spelare. En kvalitetsanfallare som kan göra allt – target player, framspelare och målskytt. Kvaliteten är oomtvistbar och frågan är om allsvenskan någonsin haft en mer komplett spelare sen Bosse Larssons dagar?

Att Alvaro skulle försvinna från svensk fotboll har varit väntat nästan sen han kom med den omedelbara succé som han gjorde.

Vad man inte hade väntat sig är ändå att det skulle bli Danmark i fortsättningen.

Men FCK är en nordisk stormakt. Klubben äger jättearenan Parken och har därmed potentiella mångmiljoninkomster från evenemang typ Rolling Stones-framträdande och liknande.

Hasse Backe är tränare för en bred trupp med lite för många anfallsalternativ för att man ska tro att Alvaro Santos helt självklart ska gå in och peta undan namnen som spelade hem guldet till klubben förra säsongen.

FCK är en storklubb. En säker klubb att gå till och jag kan inte heller lasta Alvaro Santos för att vilja gå dit. Hur man än ser på den räddningsplan som Helsingborgs IF ska leva efter i evigheters evighet går det inte att konstatera annat än att det mesta av den tänkta restaureringen är byggt på luft.

Sanningen är att spelarna som kan anses attraktiva för andra klubbar redan har bjudit ut sig. En klasspelare som Alvaro Santos kunde aldrig behållas i dagens HIF. Frågan har sen han kom alltid varit när och aldrig om han skulle gå.

Mångmiljonfrågan för HIF är dock om Alvaro Santos blir en engångsföreteelse eller om Christoffer Andersson och övriga för andra klubbar attraktiva spelare också väljer att lämna klubben?

Köpenhamn vann danska ligan 2003