Så här avgörs det stora ödesderbyt

Detta krävs för att AIK ska lyckas:

FOTBOLL

Håkan Svensson Det har inte varit hans fel – men AIK har släppt in fem mål på de två senaste allsvenska matcherna. Om Hammarby gör två mål blir det svårt för AIK att vinna i sin hemmaborg. Många avstängningar och skador har oroat AIK-lägret inför matchen. Svensson är som vanligt lugnet själv – och han får inte börja darra i kväll.

Gary Sundgren/Per Nilsson Kommer att säkra hemåt i första hand. Skadeproblem har gjort att Gary Sundgren bara spelat sju matcher i år, senast är det en bristning i vaden som tvingat honom att vila. I går tränade han för fullt och i dag behövs han. Rutin betyder mycket i ett hett, tätt derby. Än viktigare är Per Nilsson. Han har kapacitet att leda laget genom att visa exempel på planen – när han plockar fram de kvaliteterna växer hela AIK.

Karl Corneliusson/Benjamin Kibebe Ett försvarsinriktat innermittfältspar. Och det finns det en orsak till: Karl-Oskar Fjörtoft. AIK måste vara på tårna för att hänga med i svängarna. Lyckas Kalle Corneliusson markera bort Hammarbys store lilla lirare är mycket vunnet.

Stefan Ishizaki/Mats Rubarth AIK:s kreativa trollgubbar finns på kanterna. Båda drar sig gärna inåt straffområdet. Får de rätt start i matchen kan båda uträtta storverk. Men linjen mellan att vara tänd och övertänd är tunn. Särskilt för Rubarth gäller det att ligga rätt sida.

Kwame Quansah Upp till bevis. Lånet från Ajax ska fylla luckan efter Andreas Andersson men än så länge ett oskrivet kort för den svenska fotbollspubliken. Quansah har imponerat på AIK:s träningar med tekniskt spel i högt tempo. Går gärna i djupled men spelar helst med få tillslag.

Detta krävs för att Hammarby ska lyckas:

Ante Covic 2002 höll han inte nollan under en enda allsvensk match. I år har han gjort klarat av det sex gånger på femton försök. Har stor räckvidd och spelar säkert. Kan Ante Covic spika ingen Bajenmålet ligger Råsunda-spöket risigt till. Chanserna att han lyckas blir inte sämre av att Krister Nordin är avstängd.

Alexander Östlund En stor tillgång såväl offensivt som defensivt. Med sina ruscher på 50-60 meter skapar Östlund oro i vilket försvar som helst. När Östlund sätter fart med bollen skapar det ofta ett numerärt överläge för Hammarby.

Mikkel Jensen/Karl-Oskar Fjörtoft Danskt säkerhetstänkande kombinerat med norsk virvlande kreativitet – när det stämmer för båda har Hammarby allsvenskans bästa innermittfältspar. Jensen ligger ofta långt nere på egen planhalva. Fjärtoft snurrar helst tjugo meter från motståndarnas straffområde.

Kennedy Bakircioglü Trots att han försökte och försökte senast mot Landskrona kom han ingen vart. Men Kennedy gillar derbyn. I april räddade han en Hammarbypoäng mot AIK. Nu måste han blixtra till igen. Startar sina attacker långt ut på högerkanten men söker sig gärna inåt mitten för att leta skottläge. Och han kan skjuta.

Mikael Andersson Det finns ingen naturlig ersättare till Peter Markstedt i Hammarbytruppen. Till matchen mot Helsingborg testade tränaren Anders Linderoth med att sätta upp 187 cm Mikael Andersson på topp. Facit: två mål. Andersson har inte Markstedts pondus i straffområdet, men han har rutin och vet värdet av att utnyttja de få chanser han får.

Martin Fransson