”Visst är det ett orättvist system”

Avstängningarna i allsvenskan till fördel för vissa lag: Självklart påverkar det oss

FOTBOLL

Bara vid ett tillfälle har Elfsborgs motståndare haft spelare avstängda.

Jämfört med åtta gånger för Öis, Helsingborg och Halmstad.

- Visst är det orättvist men inget vi vill skylla våra svaga resultat på, säger Anders Grönhagen.

Foto: BILDBYRÅN
VARNINGARNA HAGLAR I allsvenskan stängs en spelare av efter att ha fått tre gula kort. Men det är bara vissa lag som har fått chansen att dra fördelar av systemet.

Sportbladets statistik visar att avstängningssystemet i allsvenskan slår orättvist. Endast vid ett tillfälle har Elfsborg mött lag som haft spelare avstängda. Jämfört med Örgryte, Helsingborg och Halmstad är skillnaden stor; dessa lag har vid åtta gånger mött lag försvagade av avstängningar.

"Samma visa i fjol"

- Jag är medveten om detta, har tänkt på det flera gånger, och minns jag rätt var det samma visa förra året, säger Elfsborgstränaren Anders Grönhagen.

Öis-tränaren Erik Hamrén, vars lag haft tillfälligheterna på sin sida, säger:

- Det är intressanta siffror. Jag trodde sånt jämnade ut sig. Men det kanske det gör, ni får kolla upp det igen efter 26 omgångar.

Grönhagen och Hamrén är överrens om att det är en fördel att möta lag med avstängda spelare.

- Vi slog Djurgården med 3-0 men fick två spelare avstängda. När vi mötte Djurgården veckan efter kunde vi inte stå upp. Jag tror framför allt man har en fördel om motståndaren har två-tre spelare avstängda, säger Hamrén.

- Självklart påverkar det om två man ur startelvan är borta, säger Grönhagen.

Slår avstängningssystemet orättvist?

- Visst gör det det - men vad ska man göra åt det? Det är tillfälligheter som avgör. Det påverkar lagen olika, och nån gång får vi hoppas att Elfsborg får en fördel, menar Grönhagen.

Han vill dock inte skylla lagets svaga tabellplacering (11:a) på avstängningar.

- Nej, vårt problem är att vi gör för lite mål!

Tycker det är okej

Båda tränarna tycker att nuvarande avstängningssystem i grund och boten fungerar helt okej. Men några ändringar vill de se:

- Vissa regelbrott borde ge längre avstängningar, typ hårda tacklingar. Då skulle det kanske jämna ut sig, säger Grönhagen.

- Den spelare som klarar sig utan varningar i säg fem matcher borde få de varningar han hade tidigare strukna. Varningar man fick de två första omgångarna, då domarna ofta dömer lite hårdare på grund av nya regler, behöver då inte bli avgörande i slutet av säsongen, säger Hamrén.

Så ofta har de mött lag med avstängda spelare

Robert Laul