AIK i kronofogdens register - 22 gånger

Ekonomichefen: Vi har haft en ansträngd ekonomi - det är inte bra

FOTBOLL

AIK har svårt att betala sina räkningar i tid.

Klubben har hamnat hos kronofogden 22 gånger de senaste åren.

Senast för bara några dagar sedan.

- Vi har haft en ansträngd ekonomi, säger Jan Hallberg, ekonomichef.

Hälften av klubbarna i allsvenskan och superettan har missat att betala sin skatt i tid flera gånger de senaste två åren, enligt en genomgång som Ekot gjort.

Störst problem har AIK. Över sex miljoner kronor har inte betalats i tid.

- Vi har haft en ansträngd ekonomi. Resultaten har varit negativa i ett antal år. Men det är utklarat. Nu ska allt vara betalat, säger Hallberg.

"Föll mellan två stolar"

Men enligt kronofogden har klubben fortfarande en obetald skatteskuld på över 280 000 kronor.

- Den har jag missat. Det var inte för att ekonomin är ansträngd. Skulden föll mellan två stolar på grund av semestern, säger Hallberg och fortsätter:

- När vi hörde att ekonomin kollades upp av media kollade vi själva upp oss extra noga. Då upptäckte jag att vi var försenade med ytterligare drygt 300 000 kronor. De pengarna betalade jag in direkt i går (tisdag).

Enligt Hallberg beror problemen på en tillfällig svacka. Som klubben är på väg ur.

- Vi har krympt kostnadskostymen och ökat intäkterna. Men alla pengar kommer inte in när utgifterna dyker upp och då kan vi bli några dagar försenade. Det är absolut inte bra, säger han.

Klubben kan få problem

Registreringen hos kronofogden kan ge klubben stora problem i framtiden.

- Frågan är om de anses vara kreditvärdiga. En privatperson i samma situation hade haft mycket svårt för att få ett lån eller ens teckna ett telefonabonnemang, säger Kristina Wenngren på kronofogden.

Tack vare riskkapitalbolaget Agent 03 har klubben ändå kunnat köpa spelare som Fredrik Björck (Frölunda), Arash Talebinejad (Frölunda) och Derek Boateng (Panathinaikos).

- Deras löner är betydligt lägre än vad de hade varit för några år sedan. Efter vad vi vet om framtiden tror vi att vi kommer klara det, säger Jan Hallberg.

Jill Sjölund