”Rastanissens” succé

Blomqvist: Formen är inte hundra än, men den är på g

FOTBOLL

Det var sju år sedan senast.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Jesper Blomqvists comeback i allsvenskan blev en skön show, ackompanjerad av fansens jubel.

TACK I Geert den Ouden och Andreas Johansson gratulerar Jesper Blomqvist - eller "Rastanissen" som Sören Åkeby kallar honom - efter framspelningen till den Oudens 2-1-mål.

Det var tillbaka till vardagen igen för Djurgården i går, efter Champions League-kvalet.

För Jesper Blomqvist var det tillbaka till allsvenskan efter sju år i utländska ligor.

- Det kändes roligt att få spela från start, men jag var inte direkt förvånad över att få chansen för det har känts rätt bra på träningarna, säger "Jeppe".

Han sken ikapp med augustisolen över Stockholms stadion, efter sin lyckade comeback. Blomqvist var inblandad i många av Djurgårdens chanser - som dock inte var så många som de borde varit med tanke på motståndet. Enköping försvarade sig bra och Djurgården hade svårt att skapa vassa lägen och att förvalta dem man hade.

Snabb kvittering

Hemmalaget tog ledningen först i 35:e minuten, genom Babis Stefanidis. Bara tre minuter in i andra halvlek kvitterade Andreas Hermansson för Enköping och det började mumlas småoroligt på Stadion.

Men då var Jesper Blomqvist där. Efter en fin framspelning av Fredrik Stenman på vänsterkanten slog "Jeppe" med utsökt känsla in bollen till Geert den Ouden som bara behövde trycka dit den.

- Jag visste inte vem som kom, men jag visste att någon kom, säger Blomqvist.

"Det var riktigt kul"

Där perfektionen och den ultimata tajmingen ännu saknades fyllde han i med stor spelglädje; slog fina inlägg, briljerade i bollmottagningen, lekte och smekte med bollen, tricksade och klackade.

Det såg ut som du hade roligt där ute i dag?

- Ja, jag tyckte det var riktigt kul och roliga spelare att spela med, vi s p e l a r verkligen fotboll, så det är skoj.

Med dryga tio minter kvar byttes Blomqvist ut efter att själv ha bett att få byta.

- Jag var lite trött, hade lite krampkänning i benen. Formen är inte hundra än, men den är på g, jag har ju inte spelat från start sen i våras.

Strax efter att "Jeppe" lämnat planen gjorde Kim Källström 3-1, och resten blev mest en transportsträcka mot slutsignal. Djurgården blev därför lite för avslappnat och i slutminuten reducerade Nichlas Norell till 2-3, strax före slutsignalen.

Åkeby inte nöjd

Tränare Sören Åkeby var inte helt nöjd med Djurgårdens spel, men glad över de tre poängen.

- Vi spelar inte strålande, vi borde ha dödat matchen tidigare, men jag tycker ändå att vi kontrollerar den och vi vinner. Det var oehört viktigt.

Sören Åkeby berömde också "Rastanissen", hans nya smeknamn på Blomqvist.

Fansens favorit

Även Djurgårdens supportrar verkar ha tagit "Rastanissen" till sina hjärtan. Medan vissa IFK Göteorg-fans nu kallar Blomqvist "svikare" fick han i går Dif-fansens jubel och applåder.

- Det var underbar stämning och fansen är underbara. Spelarna är också kanon, klubben som sådan, annars kan man inte känna att det känns så bra redan första matchen, om man inte får stöd från allihop.

Nu väntar vi bara på "Rastanissen-peruker" i Djurgårdens souvenirbutiker.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM