Tobias Grahn klar för Malmö FF

”Det har alltid varit klubben för mig”

FOTBOLL

Tobias Grahn ska bli Malmö FF:s mittfältsmotor i höst.

– Jävligt spännande. Malmö har alltid varit klubben för mig i Sverige, säger Tobias Grahn.

Han har kallats för svensk fotbolls bad boy efter en del händelser i Vålerengen och norska ligan som resulterat i svarta rubriker såväl i Norge som i Sverige. Många har dömt ut honom som en besvärlig typ utan att ens ha sett honom spela.

– Alla har väl skapat en bild av mig vare sig de sett mig spela eller inte. De som sett mig på planen har inte heller samma uppfattning om mig.

Malmö har dock haft ögonen på och varit intresserad av Tobias Grahn under en längre tid.

– Det gäller att slå till när det finns spelare som är tillgängliga. I december är det ofta inte så lätt att få loss spelare. Vi har en ganska tunn trupp med både skadeproblem och just nu avstängningar, säger Malmös klubbchef Hasse Borg.

Behöver förstärkning

Med Jörgen Ohlsson och Thomas Olsson borta på obestämd tid är MFF nere på 16 utespelare. Av dessa är tre avstängda i eftermiddagens bortamatch mot Örgryte – Niklas Skoog, Olof Persson och Jon Jönsson.

– Vi behöver få in förstärkning i truppen. Det innebär inte att vi ska öka truppen på sikt. Vi håller oss inom vår bestämda budget, säger Hasse Borg.

Att Tobias Grahn köps från Vålerengen innebär därmed att någon eller några kommer att få lämna MFF:s A-trupp för att kostnaderna inte ska skena iväg.

Förhoppningarna på Tobias Grahn är stora i MFF.

– Han är en spelare som i sina bästa stunder kan bli en riktig attraktion i allsvenskan. Jag tror att han vill hem till allsvenskan för att visa vad han går för, säger Hasse Borg.

Ryktet inget hinder

Grahns rykte som besvärlig oroar inte Hasse Borg.

– Det har vi inte ansett vara något problem. Vi har pratat mycket både med honom och folk runtomkring honom. Man ska inte glömma att Vålerengen faktiskt ville förlänga kontraktet med honom.

Grahn har varit på gång till många klubbar men själv har han hela tiden helst velat komma till MFF.

– Jag har haft kontakt med Tom Prahl de senaste tre åren. MFF känns som den svenska klubb som har mest potential för att bli en storklubb, säger Tobias Grahn.

Från att ha varit en renodlad anfallare med stor löpvilja, bra teknik och stark på huvudet har Grahn tagit ett steg tillbaka på planen.

– Jag trivs bäst som central mittfältare och hoppas få tillbringa mest tid som det i Malmö, säger Tobias Grahn.

En kreativ mittfältare är vad MFF saknat mest i sitt spel i år när Thomas Olsson gått skadad..

– Tobias är en förstärkning för oss på sikt i vår strävan att inte bara gå bra i allsvenskan. Förhoppningsvis kommer vi att få stor nytta av honom i Uefacupen om vi klarar att ta oss in i huvudturneringen, säger Hasse Borg.

För Grahn handlar det också om en möjlighet att etablera sig i landslaget som han fick vara med i under vårens turneringsspel i Thailand.

Syns mer i allsvenskan

– Självklart syns man mer i allsvenskan än om man spelar i Norge eller Danmark. Allra bästa hade såklart varit att spela i en stor europeisk liga men landslaget är inget jag direkt funderar över. Nu ska jag spela så bra som möjligt för Malmö. Det är det enda som gäller.

Tobias Grahn blir förmodligen klar för spel till Malmös nästa hemmamatch. Den spelas mot Hammarby nästa söndag ( 17 augusti).

Sportbladet granskar: Allsvenskan har värvat som aldrig förr i sommar – så här bra är de 16 nya spelarna

Längre ned på sidan: Sportbladet granskar: Allsvenskan har värvat som aldrig förr i sommar – så här bra är de 16 nya spelarna

Stefan Alfelt