Vilka mästerverk

- så här kall var han inte ens i fjol

FOTBOLL

GÖTEBORG

Peter Ijehs tre mål mot Örgryte är den snyggaste uppvisning jag sett i år av allsvenskans alla vassa avslutare.

Tre små mästerverk kreerade av en lirare med den så sällsynta egenskapen att vara född till målskytt.

Jag tror faktiskt inte ens Ijeh var lika iskall någon gång i fjol trots sina 24 mål på 23 matcher.

När Ijeh fick sina lägen gjorde han precis vad som behövdes med bollen. Inte mer. Likt Torbjörn Blomdahl - Sveriges superstjärna i den svåra sporten trevallars carambole - vägde han av sin stöt på bollen så att den bara nätt och jämt hann över mållinjen innan jagande Öisare hann rensa undan och förhindra 0-1.

Andra målet är svagt försvarsagerande av Atli Thorarinsson men också ett ryck i exakt rätt tid av Ijeh följt av ett distinkt skott längs marken.

Ännu vassare med Grahn?

Tredje målet tycker jag är snyggast även om förspelet kanske - absolut inte säkert - är offside.

Väntandet till Jankulovski går ner trots att en försvarare är på väg att hinna fram till MFF:aren visar på Ijehs totala självsäkerhet. Han vet att han kommer att hinna skjuta innan han blir tacklad. Han vill bara ha ner målvakten först i ett läge då många, för att inte säga de flesta, hade klippt till så fort som möjligt och sen sagt att de bara försökte få bollen på mål.

Ijeh visste var han ville sätta bollen och han placerade den exakt där han ville ha den. Ett mästerverk.

En märklig tillfällighet är att årets skytteligaledare Niklas Skoog precis som i går var avstängd även i fjol när Malmö slog IFK Göteborg med 4-0 på Ullevi.

Av det ska man inte dra slutsatsen att avstängd Skoog och Ullevi är Malmös segervapen. MFF:s segervapen är Skoog och Ijeh tillsammans. Seriens bästa anfallspar. Det ska bli mycket intressant att se vad det kommer att betyda för Malmös offensiv att Tobias Grahn kommer in bakom dem som offensiv mittfältare.

En ny attraktion i serien

Grahn har lite Zlatanfintande för sig då och då men framförallt är han en spelare med stor arbetskapacitet som sitt rykte till trots alltid jobbat för lagen han spelat i.

Att han sen är tuff och kompromisslös är heller ingen nackdel. Första gången jag träffade honom var när han spelade i danska Lyngby. Någon vecka tidigare hade han skickat Bröndbys inlånade Stig Inge Björnebye av planen så att norrmannen hamnat på sjukhus efter att ha landat i en reklamskylt.

- Vad fan ska dom ställa skyltarna så nära planen för? undrade Grahn som dock besökte Björnebye på sjukhuset.

Grahns tro på sig själv är ungefär lika stor som Ijehs och det är aldrig fel. Malmös sportchef Hasse Borg kan säkert få rätt i att Grahn blir en attraktion i allsvenskan och Malmös publik verkar klart intresserad. I går hade redan 12 000 biljetter sålts till nästa söndags hemmamatch mot Hammarby då Grahn ska debutera.

Ijeh den stora skillnaden

Erik Hamrén fick före matchen Sportbladets, Svenska Spels och Svenska Fotbolltränarföreningens utmärkelse som Månadens Tränare under juli.

En utmärkelse som blivit lite av en dödens kyss.

Först att få den vara Richard Money. Sen dess har AIK bara en seger och 5-13 i målskillnad. När Tom Prahl fick utmärkelsen kom två oavgjorda och en förlust som brev på posten. Och så 0-4 för Erik Hamrén i går.

Örgryte spelade inte sämre än Malmö. Inget av lagen gjorde spelmässigt en bra match. Det var alldeles för mycket långbollande på chans men Malmö hade Peter Ijeh.

Det var den stora och helt avgörande skillnaden.

Stefan Alfelt