Räkna aldrig bort ett lag med Wibrån

FOTBOLL

VÄXJÖ

Räkna aldrig bort ett lag med Peter Wibrån.

Under sina år i Helsingborg missade han en match. Den sista mot Häcken 1998 då han var avstängd. Helsingborg missade det allsvenska guldet på den avstängningen.

I Tyskland har Wibrån räddat Hansa Rostock kvar i Bundesliga fem år i följd. Han kan mycket väl fortsätta i samma stil och göra det omöjliga igen med Öster i höst.

Alla nykomlingar är nedflyttningstippade från start. Som säsongen utvecklat sig har det inte heller funnits anledning att tro annat än att Öster och Enköping skulle åka ner till superettan igen direkt.

Men nu är Wibrån hemma i Växjö igen och igår sprang han till slut sönder Landskronas kreativa mittfält. Johan Andersson och Alexander Farnerud är underbara bollspelare men på grund av Wibråns rutin och arbetskapacitet gavs de allt mindre ytor att briljera på ju längre matchen led.

Bottenstrid - mellan tre lag

Allsvenskans bottenstrid ser efter Elfsborgs seger över Örebro ut att bli ett trelagsdrama där Öster med sin överraskande seger satt rejäl press på årets stora besvikelse Sundsvall.

Realistiskt sett kommer Sundsvall, Öster och Enköping fortsätta att ha en intern uppgörelse som handlar om vilket lag som ska få chansen att stanna kvar via kval mot superettans tredjelag.

Först och främst avgör alltid inbördes möten i så kallade sexpoängsmatcher men av dessa återstår endast Öster-Sundsvall 14 september.

Bottenstriden kommer alltså att avgöras av så kallade skrällar. På den fronten skaffade sig Öster ett bra utgångsläge med den såväl taktiskt som speltekniskt nästan perfekt genomförda andra halvleken mot Landskrona.

Räcker med två segrar till

Bottenlag som plötsligt hittar rätt gör det ofta igen och igen några gånger. Och det räcker förmodligen med två segrar till för antingen Sundsvall eller Öster för att de ska knipa kvalplatsen som ligger i potten. I ett kval är utgångsläget alltid jättefördel för laget från allsvenskan men visst skulle det vara kittlande med Öster mot Kalmar i höst vilket inte är en omöjlig utveckling.

Landskrona gjorde än en gång en match där individuella spelare gör så många fina saker med bollen men där effektiviteten är lika med noll.

Framförallt fick man inte Daniel Nannskog i rätt läge framför mål vilket innebar att det som skapades saknade den sista riktigt vassa spetsen inne i straffområdet.

Jones Kusi-Asare kom inte alls in i matchen och Landskronas saknad efter korsbandsskadade Danijel Milovanovic är oerhört stor.

Stefan Alfelt