Underläge - då faller HIF tungt

På fem år har de bara vänt en gång

FOTBOLL

Här är statistiken som Helsingborg vill slippa läsa: inte sedan hösten 2000 har laget lyckats vända underläge till seger.

I dag, mot IFK Göteborg, kan trenden brytas.

Foto: Bildbyrån
VÄNDER SÄLLAN Kenneth Rasmussen och hans HIF är oförmögna att vända underlägen. Här mot MFF 30 juni var de inte ens i närheten: 0-5.

Sportbladet har tittat närmare på de fem senaste säsongerna i allsvenskan. Statistiken visar att Helsingborg har störst problem att vända underläge till seger.

Bara en gång har laget vunnit när motståndaren tagit ledningen. Det hände hösten 2000 mot IFK Norrköping.

- Jag är inte överraskad, det känns som om det var väldigt länge sedan vi vände och vann. Det är en dålig statistik, ska man vara ett topplag måste man vinna även om man hamnar i underläge, säger tränaren Peter Swärdh.

Lyckades mot Landskrona

Årets säsong är inget undantag. Undantaget Landskrona - då HIF vände till oavgjort - har det blivit idel förluster när motståndarlaget gjort första målet.

Vad beror det på att just Helsingborg har sådana problem?

- Vi har haft en tendens att börja forcera direkt vi hamnar i underläge. Vi måste ha lite mera tålamod, tro på vår spelidé även om vi ligger under. Forcera kan man göra sista tio minuterna, säger Swärdh.

Är det här något ni pratat om i laget?

- Ja, om hur viktigt det är med tålamod.

Om IFK Göteborg tar ledningen i dag, ska fansen gå hem då?

- Absolut inte! Vi kvitterade mot Landskrona, så det finns all anledning för fansen att stanna kvar till matchen är slut.

Bosse Johansson är tränare för IFK Göteborg som senaste fem åren vänt sex underlägen till seger. Men han är inte mycket för statistik.

- Folk vill bevisa allt möjligt med statistik. Men jag tror inte på det. Statistiker är dessutom ofta jobbiga personer.

Dömdes ut i Grekland

- När jag var i Grekland kom mina hjälptränare inför säsongen och berättade att "det här laget har vi inte vunnit mot på tio år, så det gör vi inte nu heller". Sedan räknade de ut hur många poäng vi skulle ta och var i ligan vi skulle hamna (skratt).

Stämde det, då?

- Nja, det kollade jag aldrig. Det kanske det gjorde. Men det det tror jag inte, säger Bosse Johansson.

En sak är säker; det är inte lätt att vända ett underläge. I årets allsvenska har det endast skett åtta gånger. De senaste fem allsvenska säsongerna har Elfsborg varit bäst på att vända, visar Sportbladets statistik.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM