Han är inte Sveriges bäste brasse än

- men han kan bli

FOTBOLL

Hammarby hade ordnat allsång på Mosebacke igår eftermiddag, men åskan och regnet gjorde, att dit kom alls inte lika många allsångare som väntat.

Desto mer sjöng man då på Söderstadion, där läktarna gungade i takt med att brassen Dedes snabba sambafötter och pricksäkra panna ordnade tre mål, då Hammarby krossade ett Gif Sundsvall slaget i spillror.

"Dede Anderson, Sveriges bästa brasse...", sjöng Bajen-fansen - och även om han ännu inte är det, så kan han säkert bli det.

Hammarby-Gif Sundsvall 5-0 är ett märkligt resultat i en allsvensk match, som på förhand såg mycket oviss ut med ett Sundsvall i absolut poängnöd.

När vann Hammarby senast med 5-0 i allsvenskan?

När förlorade Giffarna senast med 5-0 i allsvenskan?

Tyvärr, jag har i augustinatten inte svaret på någon av frågorna.

Däremot vet jag, att Hammarby inte ens i icke-allsvenska matcher någon enda gång under 2000-talet vunnit större än med fem måls marginal.

Just 5-0 blev det borta mot Ytterhogdals IK 1 maj i år i Svenska cupen, men annars är 2000-talet kliniskt rent från stora Bajen-segrar.

Har redan en egen tröja

Men så har man inte heller haft denne Dede så länge i laget, brassen vars hela långa namn egentligen är Anderson de Oliveira Gomez Dede, och som redan förärats en egen t-tröja i Hammarbys souvenirbutik efter sin avgörande insats i derbyt mot AIK förrea veckan.

Den stora texten lyder "Det var Dede" och med små bokstäver plats, datum och resultatet: "AIK-HAMMARBY 1-3".

Det var Dede också mot Sundsvall, även om medelpadingarna var väl givmilda under första halvlek; speciellt vid de båda första målen.

Innan Dede kan smeka in 1-0 har både Stefan Ålander och Mattias Nylund haft möjlighet att rensa bort bollen.

När Kennedy Bakircioglü kommer fri och kan sätta 2-0 är det Stefan Ålander som missar grovt.

Då hade det gått 18 minuter av matchen, och situationen var alltså ännu värre än i fjolårets möte (3-1), då Kennedy gjort 1-0 i fjärde minuten och Peter Markstedt 2-0 i 25:e, och om vilken match tränaren Per Joar Hansen uttalade sig i matchprogrammet:

- Då såg vi ut som elva bönder i storstan...

Som bönder i storstan

Det såg inte bättre ut år 2003, och när denne magiker Dede på några minuter först elegant lyfter in 3-0 i bortre burgaveln efter Pablo Pinones-Arces och Karl-Oskar Fjörtofts snabba förspel, och han sedan nickar in 4-0 på Pinones-Arces precisa inlägg, var den norrländska förnedringen total.

Just nu är Giffarna mycket långt från sin målsättning att bli ett svenskt Rosenborg, och det märkliga dribblandet med laguppställningen som tränarduon Hansen - Patrick Walker ägnat sig åt kan inte vara bra varken för förtroendeet för laget eller för lagets självförtroende.

Nyckelmatch närmast på lördag hemma mot Elfsborg.

Nyckelmatch för Hammarby på söndag borta mot Malmö FF, där lagen gör upp om vilket av de båda som närmast ska hota Djurgården.

Ty än har Djurgården inte vunnit allsvenskan...

Sören och Zoran var på plats

De båda blårandiga tränarna Sören Åkeby och Zoran Lukic fanns på plats på Söderstadion, och Bajen-klacken sjöng nåt om att smuggla cigarretter, som jag inte riktigt förstod, men båda log de.

Gapet mellan Djurgården och Hammarby är fortfarande fyra poäng - plus en överlägsen målskillnad - men nio omgångar återstår och Djurgården har inte direkt övertygat i sina senaste vinster mot Elfsborg och Enköping.

Hammarbys bäste, vid sidan av Dede, var som väntat Max von Schlebrügge, den back som jag och många med mej hade väntat få se i landslagstruppen mot Grekland nästa onsdag.

Så blev det nu inte, och herrar Lagernäck-Söderberg markerade till och med på presskonferensen i Norrköping - utan att von Schlebrügge nämndes - genom att säga, att Djurgårdens Markus Karlsson och Heerenveens Petter Hansson varit aktuella och alltså låg före i kön.

Tisdagens roligaste fotbollsbesked kom dock i Norrköping: Pontus Farnerud tillbaka i landslaget!