Sypniewski: Jag har lärt mig läxan

HBK:s succéanfallare: Inte bra om folk uppfattar mig som filmare

FOTBOLL

HALMSTAD

Onödiga varningar och ett "lätt" fall som gav en omdiskuterad straff.

Nu jobbar Halmstads anfallsstjärna Igor Sypniewski hårt för att göra sig av med sin sydländska spelstil.

- Det är inte bra om folk uppfattar mig som filmare. Jag är helt medveten om vad hur man bör spela i Sverige, säger han.

Foto: CONNY SILLÉN
OMDISKUTERAD STRAFF Här faller Halmstads anfallare Igor Sypniewski "lätt" efter en närkamp med Örebros målvakt John Alvbåge - och får straff. "Det är inte bra om folk uppfattar mig som filmare", säger Sypniewski, som anser sig behöva mer tid för att anpassa sig till allsvenska förhållanden.

När Halmstad möter Enköping i dag finns lagets anfallsspelare, ett av allsvenskans bästa nyförvärv i år, Igor Sypniewski inte med.

Protest - avstängd

Han stannar ångerfullt hemma. En protest mot AIK i söndags innebar hans femte varning och därmed avstängning. Protesten kom visserligen efter att en AIK-spelare uppenbart dragit Igor i tröjan men Halmstadsspelarens reaktion efteråt fick Miro Uklovic att dra upp kortet.

- Jag är mycket ledsen för avstängningen. Det var inget brutalt angrepp av mig, men jag har lärt mig min läxa, säger Igor Sypniewski till Sportbladet.

"Behöver mer tid"

Han har fått liknande läxor tidigare.

I första mötet med Öster blev han varnad för att han drog av sig tröjan när han firade efter sitt spektakulära mål och efter matchen mot Örebro fanns det röster som ansåg att han filmade när han fick straff.

Den polske 28-åringen medger att han är präglad av en mer sydländsk spelstil efter sina år i Grekland, men försöker att slipa sin spelstil för att passa in i allsvenskans förhållanden.

- Jag har eliminerat många saker men jag behöver lite mer tid. När det gäller straffen mot Örebro till exempel så vet jag att målvakten tryckte mig lite på benen, men jag tog automatiskt två steg innan jag föll. I Grekland skulle det säkert fått ett positivt mottagande bland fansen, men här är det inte så, säger Igor Sypniewski.

Thern har förståelse

HBK-tränaren Jonas Thern har efter sina egna erfarenheter som proffs förståelse för att klubbens utländske nyckelspelare har vissa egenheter, men de jobbar tillsammans för att göra honom mer svensk i spelstilen.

- Han är färgad av sitt spel utomlands och i de flesta utländska ligor faller en forward lite lättare om en motspelare är på en. Anfallarna lär sig att utnyttja det. Jag är ingen förespråkare av filmning förstås, men jag har en viss förståelse för hans stil. Men vi jobbar med den biten, säger Jonas Thern, och fortsätter:

- Jag började tjata på honom redan efter den allsvenska premiären mot Sundsvall. När han blev avblåst för offside petade han bollen ett par meter och fick varning för det. Jag sade åt honom att han fick vänja sig vid att han kommer att möta den petigheten i Sverige och måste anpassa sig till det.

Igors fem varningar – och den han slapp

Petra Thorén