”Jag ser inte Malmö som slutstation”

Allsvenskans senaste tillskott Tobias Grahn i stor intervju: Jag förstår inte att jag ska bli svartmålad

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
HEMVÄNDAREN Tobias Grahn är tillbaka i allsvenskan efter flera år i olika utländska ligor. Senast Grahn spelade allsvensk fotboll var han 17 år och laget var Öster. Men i morgon finns han med när hans Malmö tar emot Hammarby.
FOTBOLL

MALMÖ

Han pratar mycket. Använder många norska ord och säger lustigt om mycket.

Och visst känns det lite lustigt att sitta och prata med Tobias Grahn. Man kan ju inte värja sig från bilden som skapats av massor av tidningsartiklar, men mitt emot mig i Radissons hotellrestaurang sitter en kille som medan han tuggar i sig en skinkschnitzel analyserar sönder nidbilden av sig själv och målar upp ett mer nyanserat porträtt.

Inte för att han tar tillbaka något.

Snarare tvärtom.

- Jag är nog en färgstark person eftersom jag säger vad jag tycker. I förhållande till de som aldrig säger någonting tar jag så klart lite plats, säger Tobias Grahn.

På söndag ska Grahn debutera för Malmö FF i den allsvenska toppmatchen mot Hammarby. En debut som väckt enormt intresse. En del är intresserade av fotbollsspelaren Tobias Grahn, andra vill se en tvättäkta diva.

- Jag förstår inte att jag ska bli svartmålad som olojal eller svår att ha att göra med därför att jag säger vad jag tycker och vet är det riktiga. Speciellt inte som jag vet att 80 eller 90 procent av de jag spelat med tyckt likadant men inte vågat säga det.

"Det var utvecklande"

Han har alltid haft MFF som svenskt favoritlag men när han lämnade Blekingelaget Rödeby hamnade han i småländska Öster i stället.

- Jag debuterade i allsvenskan när jag var 17 år säsongen då Öster åkte ut. Då försvann hela laget och jag tyckte inte att division 1 lät spännande. Mellan 18 och 20 spelade jag bara tre-fyra månader per klubb. Jag förlorade rätt mycket karriärmässigt men det var utvecklande ändå.

Han hamnade i Lyngby - som sedan gick i konkurs.

- Jag blev såld till Vålerengen innan konkursen. Det var meningen att de fem miljoner jag kostade skulle rädda ekonomin men de klarade inte av det ändå.

Norska ligans bäste anfallare förra säsongen - men du vill spela som mittfältare. Varför?

- Jag vill vara delaktig i spelet hela tiden. Som forward är det mycket tillfälligheter. Långa stunder är man inte med i spelet. Jag är lite för otålig för det. Jag vill vara med och sätta min prägel på matchen.

Du är väldigt omskriven i Sverige men få har sett dig spela. Hur vill du beskriva dig som spelare?

- Personligen tycker jag att jag är så allround som man måste vara som mittfältare. Specifikt har min styrka legat i tekniken och mina dribblingar. Men vill någon ha en bild av mig är det väl bäst att komma och titta när jag spelar.

De så kallade skandalerna är svåra att undvika. Vi börjar med Öster som inte är så glada på dig eftersom du lämnat klubben som Bosman två gånger.

- När jag gick som 18-åring var det 20 spelare som gick som Bosman från Öster. Alla rusade ifrån klubben. Det är inte så lätt att bli såld när man är ungdomsspelare. Som senior har jag inte gått som Bosman och det är inte min plan att göra från Malmö heller.

Öster har ingen anledning att vara besviket på dig?

- Överhuvudtaget inte. Jag kom dit som ungdomsspelare. Dom investerade inga pengar i mig.

I Danmark blev du känd för en tackling.

- Första intrycket för det var min första match för Lyngby. Jag kom in i en situation med Stig Inge Björnebye (inlånad till Bröndby). Tacklade med en normal axel mot axel-tackling men han var lite i obalans och flög med huvudet före in i reklamskyltarna och hamnade på sjukhus.

Ingen egoist

- Efter den incidenten ansågs jag som en ful och hård spelare medan stämpeln dessförinnan hade varit att jag var en primadonna liksom. Nu var jag en ful spelare. Lite lustigt att man flyttar över en landsgräns och så har alla en helt annan bild av en utan grund.

I Norge har det varit än det ena än det andra. Din lagkamrat Petter Belsvik sa att du spelade bara för dig själv.

- Om han nu har sagt det så stämmer det verkligen inte. I så fall skulle jag inte haft så många assist som jag haft. I både Lyngby och Vålerengen har jag haft flest.

- Att vara en egoist håller inte på den nivå jag är nu. Jag har mognat och vet vad det handlar om.

Du säger själv saker också. Som när du uppmanade folk att inte gå till en av era hemmamatcher därför att motståndarlaget inte var något att se på.

- Jag är inte så glad för Lilleströms sätt att spela fotboll på. Vissa grejer tycker jag gott att man kan säga. Jag skulle aldrig gå ut och säga vad jag tycker om en enskild spelare. Däremot om jag tycker att vi spelar dålig fotboll som lag måste man kunna få säga det utan att man blir uthängd som att man sågar laget, tränaren och spelfilosofin. I mitt fall sker det för att man skapat en bild i media som man gärna bygger vidare på för att sälja tidningar.

Såldes det tidningar i Norge när du anmälde dig skadad och åkte iväg på semester med din flickvän (danska landslagsryttarinnan Tina Lund) i stället för att spela mot Lyn?

- Det sålde utan att det var någonting. Vålerengens tränare Kjetil Rekdal slängde lite beten i halsen på journalisterna. Sånt hugger media på direkt men jag var verkligen skadad.

- Alltihop var patetiskt. Kjetil Rekdal fick be mig om ursäkt senare men det kom givetvis inte ut i tidningarna.

- Den gången gick jag ut och svarade. Visade han inte mig mer respekt än att han gick ut och anklagade en av sina anställda spelare för att simulera skada när jag hade gått skadad hela våren. Det skadade givetvis mig och mitt rykte inför andra klubbar.

Allt sammantaget har gett effekten att nu när Malmö har köpt dig så är reaktionen hos konkurrenterna - hur vågar dom?

- Jojo, men jag kan inte riktigt se att det skulle kunna vara något problem överhuvudtaget att ha mig i ett lag. Jag var i Lyngby i två år utan att vara i tidningen en enda gång.

Fick erbjudande från Kina

Har du alltid haft stort självförtroende eller är det en följd av att du fått klara dig mycket på egen hand redan som mycket ung?

- Självförtroendet kommer nog med framgång. I min idrott har jag varit framgångsrik i tidig ålder men alla som spelar på Malmös nivå måste ha självförtroende. Skillnaden är att jag säger saker som gör att jag uppfattas som kaxig och divig.

- Jag har känslor som alla andra och vet verkligen vad jag "ska" säga och "inte ska" säga men jag gillar inte att vara oärlig.

Jag antar att Malmö inte är slutmålet?

- Jag ser inte Malmö som en slutstation utan hoppas givetvis att detta ska bli ett bra steg för mig och givetvis en bra affär för Malmö. I Norge hade jag inte mer att hämta rent utvecklingsmässigt. Jag ser mig inte längre som en talang utan som en komplett spelare.

Det brukar finnas mer pengar att hämta i norsk fotboll...

- Just nu är jag inte ute efter pengarna. När jag tackade ja till Malmö hade jag ett kontrakt från Kina i andra handen som gav mig tio gånger så mycket. Det var verkligen tio gånger bättre än lönen i Malmö.

Vad gör du vid sidan av fotbollen?

- Spelar golf när jag har tid. När jag spelar regelbundet brukar det gå rätt bra. Jag har 8,9 i handicap.

När du var i Danmark vägrade du att ha mobiltelefon, varför?

- Jag är lite flippad när det gäller strålning. Använder inte mikrovågsugn och såna grejer. Men mobiltelefon klarar man sig inte utan nu trots att det gick utmärkt för fem-sex år sen.

Du gillar inte att flyga heller.

- Jag är riktigt flygrädd men det är en sån grej jag måste göra. Varje gång jag sätter mig i ett flygplan är det hjärtat i halsgropen och jag sväljer stora klumpar.

Är du modemedveten?

- Jag följer väl med någorlunda som alla killar i min ålder gör. Jag är ganska ekonomiskt medveten och att följa med modets svängningar hela tiden tycker jag är lite bortkastade pengar, säger Tobias Grahn.

Du fick spela i landslaget i Kings Cup i Thailand. Hur var det?

- Jag var missnöjd med vad jag hade presterat när jag åkte därifrån. Kom inte upp i nivå med vad jag kan.

"Jag kommer göra det bästa jag kan"

Trivdes du med förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck?

- Alla tränare har sin stil och sin charm, sina personligheter. Dom var helt okej.

Pratade du danska när du bodde i Danmark? Nu pratar du mycket norska.

- Trots att jag har dansk flickvän och bott två år i Danmark så pratade jag inte danska. Nu är jag medveten om att jag påverkats i Norge så att jag använder norska ord och norsk accent. Får vänja mig av med det nu.

Tillbaka till blekingskan?

- Nja. Karlskronaitiskan är väl inte så himla snygg.

Hammarby i morgon och förmodligen får du spela på en kant.

- Det återstår att se vad Tom (Prahl) vill göra. Han vet ganska tydligt vad jag vill men oavsett hur det utvecklar sig kommer jag att göra det bästa jag kan.

Runt 20 000 åskådare och enorma förväntningar på dig. Hur påverkas du?

- Jag har väldigt stora förväntningar på mig själv och vad jag vill kunna prestera. Presterar jag det jag kan kommer inte någon att bli besviken, säger Tobias Grahn.

Har spelat i Portugal

Sagt om Grahn

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM