”Utvecklingen är pinsam”

Djurgårdsanhängare fördömer sponsrade tifon - men alla håller inte med

FOTBOLL

Många av fotbollsarenornas läktararrangemang är sponsrade av privata företag. Ett skönt klirr i kassan hävdar de flesta - i Stockholm däremot är motståndet utbrett.

- Utvecklingen är pinsam, säger djurgårdaren Martin Lundgren.

Tifon kostar pengar - mycket pengar. Klackarna gör av med tusentals kronor på varje tifoarrangemang i form av flaggor, pappersark och konfetti. Därför tvingas många söka efter sponsorer för att finasiera tifoverksamheten.

- Jag fördömer sponsrade tifon, säger Martin Lundgren som är ordförande för Dif:s fristående tifogrupp Ultras Sthlm.

- Jag tycker det är tecken på bristande engagemang. Bara man jobbar tillräckligt hårt så går det att få in pengar på annat sätt.

Motståndet bottnar i att inom vissa supporterkretsar anses det lite fult att ta emot ekonomisk sponsring från privata företag till tifoarrangemang. Anledningen är att arrangemangen ska stamma från supportrarna och ingen annan.

Det mest legitima sättet att få in pengar i de här sammanhangen är att låta hinkar skickas runt på läktarna där publiken får skänka sina bidrag till verksamheten. Men de flesta av de tillfrågade i Sportbladets enkät menar att det man får in i hinkarna inte räcker på långa vägar.

Informationen viktig

- Det första då man som tifogrupp måste satsa på är information. Folk måste veta exakt vad det är de skänker pengarna till. Vet de vad målet är så går det lättare att få in pengarna, säger Lundgren.

Med hjälp av enkäten har ett tydligt mönster kunnat utläsas. Sponsringen återfinns på de flesta håll ute i landet medan Stockholmsklubbarna reder sig på egen hand.

- Det beror på att i Stockholm finns mentaliteten. Vi har haft den här tifokulturen i tio år nu. Tifo är inget man gör över en natt utan något som måste få växa fram. Helt plötsligt ska alla ha tifon och då blir det så här.

- Jag tycker hela utvecklingen är pinsam, säger han.

Vad ser du för risker med sponsringen?

- Den förstör mentaliteten eftersom det inte är supportrarna som ligger bakom. Det är vi som ska stödja laget - inte några sponsorer.

Sponsrade tifon blir allt vanligare...

1. Hur ställer ni er till det?

2. Har ni någonsin genomfört ett sponsrat tifo?

3. Under vilka omständigheter kan det vara berättigat att låta sig sponsras?

Längre ned på sidan – supportrarna om sponsrade tifon.

Martin Skogsberg