I dag ska Malmö och Hammarby ta upp jakten på Djurgården

Sportbladet granskar lagen inför den mycket viktiga matchen på Malmö Stadion

FOTBOLL

I kväll möts Malmö FF och Hammarby på Malmö stadion i en match som avgör om Malmö ska ta sista chansen att hänga på Djurgården i toppen eller om det bara ska bli Bajen som kan hota i höst.

Intresset för matchen är mycket stort med en förväntad publiktillströmmning på över 20 000 åskådare. Sportbladet har studerat de två lagens form och betygsatt dem. Allt talar för att det blir en jämn match så gott om omöjlig att tippa.

Malmö FF

Målvakter

Mattias Asper har inte haft speciellt mycket att göra de senaste matcherna men han utstrålar åter pondus när han går upp på inläggen. Lee Baxter som backup är inte så dålig som många vill ha honom till även om en del ingripanden varit svaga.

Försvar

Allsvenskans bästa ytterbackar - Jon-Inge Höiland och Joseph Elanga. Store Daniel Majstorovic är inte världens bäste passningsspelare men när han nickar bort bollar och plockar bort motståndare är han stor. Olof Persson håller jämn och hög nivå.

Mittfält

Mer kämpande och destruktivt än konstruktivt. Med skadebenägne Thomas Olsson som spelmotor på planen har dock MFF varit ett vinnarlag - men inte utan. Frågan är vad Tobias Grahn kommer att tillföra?

Anfall

Niklas Skoog toppar skytteligan och alla vet vad Peter Ijeh kan prestera, vilket han visade senast med sitt hattrick mot Örgryte. Problemet har varit alternativ men både Andreas Yngvesson och nye Tobias Grahn kan flyttas upp.

Trupp

Trots alla värvningar är MFF ett sårbart lag. Till förra omgången fick man sätta en lärling på bänken bara för att få fullt antal avbytare. Värvningen av Grahn blir kanske inte den sista innan transferdörren stängs 31 augusti.

Summa plus: 20

Hammarby

Målvakter

Ante Covic var väl ingen klockren förstemålvakt när allsvenskan startade, men har vuxit ut till en stabil sista utpost. Däremot har Hammarby ingen backup som testats i tuffare sammanhang.

Försvar

Gladfotbollens lättsinniga gamänger har ändrat skepnad och bygger numera laget bakifrån med ett försvarsspel som fungerat oerhört bra trots många påtvingade förändringar i backlinjens sammansättning.

Mittfält

Karl Oskar Fjörtoft är ett av årets stora utropstecken med ett smart passningsspel som skapar utrymme för anfallarna. Mikkel Jensen står för arbetskapaciteten och Kennedy Bakircioglü gör emellanåt helt avgörande insatser.

Anfall

Dede Anderson kan bli allsvenskans bäste brasse. Han är det inte än, men de tre målen mot Sundsvall var en imponerande uppvisning. Pablo Pinones-Arce verkar också klart på uppgång. Annars finns alternativ.

Trupp

Bajen har inte värvat spektakulärt men har ändå byggt upp en bred och kvalitativt stark trupp som ger tränaren Anders Linderoth flera olika alternativ i såväl anfalls- som försvarsuppställningar.

Summa plus: 19

Plusbedömning: Stefan Alfelt