De har bredaste truppen - och bäst spetskvaliteter

FOTBOLL

Det var några omgångar sen som skyttekungen Igor Sypniewski sa att Halmstad skulle smyga med i toppen.

Jonas Therns lag smyger inte längre. Nu vet alla vilken kapacitet som finns och vilket hot HBK är i den fortsatta guldstriden.

Stabilt försvar och laget med flest alternativ att formera ett mittfält har nu också anfallsspelare att välja på. I begynnelsen av serien fanns bara Igor Sypniewski som dög. Sen kom Robert Andersson tillbaka efter skada och nu har Olle Kullinger gjort succé med tre mål på två matcher.

Sammantaget blir resultatet att Jonas Thern i dag har allsvenskans bredaste trupp och en av de med absolut flest spelare med avgörande individuella spetskvaliteter.

För toppstriden ska man självklart inte dra för stora växlar på att topplaget Halmstad slår seriens absoluta bottenlag Enköping men 4-0 med mersmak på bortaplan är alltid ett imponerande resultat.

Olle Kullinger har varit på väg att bli god kandidat till titeln årets sämsta värvning men är nu med och konkurrerar om en plats i Halmstads anfall.

Inte på Igor Sypniewskis bekostnad - den i går avstängde polacken är en av allsvenskans absolut bästa spelare i år. En snabb skyttekung som kan bli ett avgörande vapen i guldstriden. Halmstad har Djurgården på hemmaplan och gårdagens seger har åtminstone satt lite press på Djurgården.

Tobias Grahn är en kittlande ny bekantskap i en toppmatch som känns helt omöjlig att tippa.

Malmö FF mot Hammarby. 20 000 åskådare. Kanske fler. Utan tvekan är detta årets höjdare på Malmö stadion hittills i år.

Djurgården inte lika bra i år

Det kan bli fler kittlande toppmatcher men om chansen till det ska finnas kvar avgörs till stor del i kväll.

Vinner Hammarby har MFF åtta poängs marginal upp till två Stockholmslag.

Det är väldigt mycket.

Vinner Malmö skiljer två poäng, eller alltså mindre än en seger, mellan di blåe och andraplacerade Bajen.

Det är inte så mycket.

Med en seger är det jämnt mellan Malmö, Hammarby och Halmstad. Naturligtvis har inget av de tre lagen i ett sånt läge heller gett upp hoppet om att nå ikapp Djurgården.

Djurgården har fortfarande det tuffaste restprogrammet med två Stockholmsderbyn och bortamatcher mot såväl Malmö som Halmstad.

Många spelare jag pratat med säger att Djurgården i år inte är lika bra som förra säsongen men att man vinner matcher på den respekt man skapade i fjol.

Hammarby har inte vunnit matcher på att motståndarna känt respekt.

Tvärtom var Bajen ett lag med en svag säsong bakom sig och många frågetecken när allsvenskan startade. Alla dessa frågetecken har rättats ut tack vare målmedvetet arbete och effektivt utnyttjande av de chanser som skapats.

Hammarby inte gladlag

Gladlaget Bajen finns inte längre men förmodligen sörjer ingen på Söder när det i stället handlar om jakt på ett nytt SM-guld.

Malmö FF står utan sin spelmotor Thomas Olsson och det kan kanske öppna för att Tobias Grahn får spela i sin favoritroll som är i mitten av mittfältet. Så blir det kanske ändå inte eftersom tränaren Tom Prahl ser Grahn som kanske för individualistisk för att få det förtroendet direkt.

Hammarby och framförallt brassen Dede Anderson är i absolut toppform. Många i Stockholm anser dessutom att Max von Schlebrügge borde vara en man för landslaget.

I Malmö ser man annorlunda på saken och förespråkar att Daniel Majstorovic borde varit med mot Grekland.

Fast egentligen är det väl Helsingborgs Jesper Jansson som är årets suveränt bäste försvarsspelare. Och han är inte det minsta aktuell...

Stefan Alfelt