Akut kris i Öis

Jagas av skatte-myndigheten - Ulander näste stjärna att fly från klubben

FOTBOLL

Örgryte är en klubb i kris.

Nyckelspelaren Martin Ulander, 27, har skrivit på för Århus och på senast på tisdag måste Öis betala in nära en miljon till Skattemyndigheten.

- Det kan bli tufft med elitlicensen i höst, säger ordföranden Anders Lundberg.

Foto: PETER WIDING
TILL ÅRHUS Ulander försvinner till Danmark. Flytten förstärker krisen i Öis.

Ett fax från Århus - så fick Öis klubbledning reda på att trotjänaren Martin Ulander var förlorad till Danmark, precis som Jeffrey Aubynn.

- Det var tråkigt en gång, men två gånger är en gång för mycket, säger Anders Lundberg.

Få glädjeämnen

Ekonomisk kris, avhopp i ledningen och spelare och spelarflykt. Förutom tabelläget finns det inte mycket att glädjas åt för Öis supportrar 2003.

Landslagsaktuelle Martin Ulanders beslut att skriva på ett treårskontrakt med danska Århus ses som ett svek.

- Vad man känner är besvikelse. Vi hade hoppats på en dialog, men istället fick vi ett fax från Århus där de meddelade att Martin hade skrivit på för dem, säger sportchefen Stefan Allbäck som sedan Mats Björklunds avhopp (hälsoskäl) även tagit över rollen som klubbdirektör.

"Jag har inte gjort fel"

Ulander själv förstår inte upprördheten.

- Jag förstår att de är besvikna över att jag lämnar klubben - det ser jag som en komplimang - men jag tycker inte att jag gjort något fel. Tidigare i veckan förklarade jag för Stefan Allbäck att det fanns ett konkret anbud från en klubb som jag skulle ta ställning till, säger han.

För tre veckor sedan nådde Örgryte en uppgörelse med Århus angående Jeffrey Aubynn. Enligt danska uppgifter fick Öis den gången runt en miljon kronor.

- Nu har vi fått ett lågt bud för Martin som vi ska ta ställning till, säger Allbäck.

Behov av pengar

Pengarna behövs.

Senast på tisdag måste klubben betala in 850 000 kronor till Skattemyndigheten. Annars hamnar klubben hos Kronofogden.

- Det ser ut som att vi kommer att få in de pengarna. Det akuta problemet har vi kontroll över, säger Anders Lundberg.

- Men visst är situationen problematisk. Det är likviditeten som är det stora problemet. Vi har stora tillgångar i bland annat Öisgården och Gamla Ullevi, men vi har svårt att få fram pengar till den löpande verksamheten. Problemet är inte nytt, så här har det varit i flera år.

Örgrytes totala skuldbörda ligger på runt tolv miljoner, men eftersom klubben också har stora tillgångar är det inte den summan man måste få ihop för att få ekonomin i balans till årsskiftet.

För att inte stå med negativt eget kapital och sättas upp på Svenska fotbollförbundets bevakningslista krävs ett tillskott på 3-4 miljoner.

"Kan bli tufft"

- Vi får se om vi lyckas. Det kan bli tufft med elitlicensen i höst, men vi kommer att reda ut situationen till nästa år. Bland annat kommer kostnaderna för spelarlöner att sänkas med 10-20 procent på grund av att vi lyckats bra med att utveckla egna spelare och inte behövt värva, säger Lundberg.

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM