"Stockholmslagen får fördel"

Halmstads tränare Jonas Thern till attack mot domarna - får medhåll av andra

FOTBOLL

Halmstad slåss med Djurgården och Hammarby i den allsvenska toppstriden.

Men enligt HBK-tränaren Jonas Thern är förutsättningarna är inte rättvisa.

- Stockholmslagen har en klar fördel hos domarna, säger han.

Jonas Thern, som är inne på sitt andra år som allsvensk tränare, säger att han står för sina ord. Efter 18 allsvenska omgångar har han fått nog.

- Varningen som Igor Sypniewski fick mot AIK var svår att acceptera. Han reagerade en gång och blev förbannad, men det var när han blev dragen i tröjan. Samtidigt gick AIK-spelarna och gnällde i 90 minuter utan att bli tillsagda. Jag anser att Stockholmslagen har en klar fördel där.

Djurgårdens guldtränare Sören Åkeby blir först tyst när Sportbladet konfronterar honom med Therns utspel.

Åkeby: Jag är chockad

Sedan säger han:

- Jag är chockad. Hade det varit så att domarna gynnat Stockholmslagen så hade vi vunnit allsvenskan 2001 också. Då blev vi bortdömda mot Sundsvall två gånger om. Jag har aldrig upplevt det här och vet inte vilka belägg Jonas har för det han säger.

Hammarbys Anders Linderoth ställer sig lika frågande medan AIK:s Richard Money vägrar att kommentera HBK-tränarens domarattack.

Utanför huvudstaden går meningarna isär.

Men många av Therns kollegor förstår linjerna i hans resonemang.

Grönhagen håller med

- Topplagen har oftast en fördel av domarna. Det här är subjektivt, men de "stora" lagen har ofta domaren med sig. Det märker man när man kommer till Söderstadion, till Råsunda och till Stockholms Stadion. Men det är samma sak för oss när vi kommer till Malmö stadion, säger Elfsborgs tränare Anders Grönhagen.

Och fortsätter:

- Jag tror att Jonas ger uttryck för det jag kände efter mina första år som tränare. Man känner sig frustrerad. Jag har försökt föra frågan på tal flera gånger.

Peter Swärdh, Helsingborg, lyfter fram en annan aspekt.

- Beslutsnivån i derbyna är högre än normalt, det som ger en varning i andra matcher ger aldrig en varning i ett derby. I och med att det är sex stockholmsderbyn om året så är det en klar fördel för stockholmslagen. Jag upplever inte att det är likadant i skånederbyna, men där är jag part i målet.

Inför morgondagens match mot Malmö FF har hela sex spelare i Jonas Therns Halmstad ett avstängningshot hängande över sig.

"Påverkas av publiken"

Bara Örebro har en lika besvärlig situation just nu.

Och ÖSK:s Stefan Lundin förstår Therns kritik liksom Gif Sundsvalls Patrick Walker.

Men de tror inte att domarna medvetet ger stockholmslagen fördelar.

- Inte avsiktligt. Men det är klart att de påverkas av publiken. Domarna är ju också människor. De rutinerade domarna som exempelvis Anders Frisk klarar av att döma oberoende av trycket från läktarna, men alla står inte pall, säger Patrick Walker.

Övriga Allsvenska tränare om Therns utspel

Halmstad har sex spelare som kan stängas av

Flera spelare kan bli avstängda om de får en varning i nästa match. Värst till ligger Halmstad och Örebro där sex spelare riskerar det.

I allsvenskan blir en spelare avstängd efter att ha fått tre varningar. Sedan efter varning fem, sju, nio och så vidare.

Martin Fransson, Petra Thorén