Resultaten i allsvenskan tyder på viss försvarskris

FOTBOLL

VÄXJÖ

Ett insläppt mål i snitt på 16 matcher.

Sen tio på två.

Hammarby är för tillfället en gåta helt i klass med allsvenskan 2003 i övrigt.

Jag menar - när var vi någonsin tidigare med om så många underliga målkalas på ett och samma år?

AIK:s tre mål på tolv minuter mot Djurgården. Malmös 4-0 mot Örgryte, 5-0 mot Helsingborg och 6-0 mot Hammarby i spelmässigt rätt jämna matcher. Helsingborgs 5-1 på AIK där AIK med en man mindre spelade bättre fotboll och skapade fler chanser. Göteborgs 5-2 på Örgryte när Blåvitt bara hade vunnit en match på de sju inledande omgångarna. Östers 3-0 och Enköpings 4-0 borta mot topptippade Helsingborg.

Allsvenskan är underligare än någonsin.

De åtta målen i går på Värendsvallen kunde utan vidare ha varit tio eller tolv. Det känns som att ingen match är förutsägbar. Allt kan hända men ändå har ingen allsvensk tränare någonsin yttrat orden: "Vi skiter i försvaret. Så länge vi gör ett mål mer än motståndarna räcker det."

Johan övertygade inte

Tvärtom säger alla allsvenska tränare att man fortfarande bygger sina lag utifrån den trygghet som ett starkt försvarsspel innebär.

Resultaten på planerna kan inte tolkas som annat än att vi har en viss försvarskris i landet.

Hammarby fick tillbaka sin normalt starkaste försvarsspelare till matchen mot Öster men Johan Andersson övertygade inte på något vis. Han och Jonas Stark missade positionsspelet sinsemellan så många gånger att Anders Linderoth nog får fundera på om inte Max von Schlebrügge ska fortsätta i mitten. Schlebrügge var trots allt inte orsaken till Malmös 6-0.

I den matchen var Alexander Östlund väldigt bra som högerback men det var inte hans avstängning som gjorde att Hammarbys försvar rasade ihop mot Öster. Det var mittförsvaret och det defensiva mittfältsspelet.

Bajen inte borta

Anders Linderoth ifrågasatte också att en allsvensk målvakt ska släppa in en frispark från 40 meter (vilket snarare var 30 meter).

Men i det fallet tycker jag att man hellre ska lovorda Daniel Petterssons prestation. Ingen har väl kommit på idén att klaga på franske landslagsmålvakten Barthez för att han släppte in Roberto Carlos grymma frispark i för-VM 1997.

Hammarby är trots förlusten av två poäng inte helt borta från guldstriden men det krävs, precis som för Malmö, en smått osannolik segersvit för att det ska gå vägen. För att chansen överhuvudtaget ska leva vidare krävs definitivt ett betydligt bättre försvarsspel.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM