Kampen om kvalplatsen kommer att bli rekordjämn

FOTBOLL

BORÅS

Marginalerna är små i den allsvenska bottenstriden, och en måndag då arenornas högtalare fylls mer med friidrott från Paris än fotbollsrapporter blir utdelningen denna:

varsin poäng till Öster och Enköping;

ingen enda till Sundsvall.

Vilket på tabellen inverkar så, att Öster går förbi Sundsvall upp på kvalplats och att, som Enköpingspostens utsände Kjell Mattsson kunde notera:

- Vi tog i alla fall in en poäng på Sundsvall...

Sju omgångar återstår, hela 21 poäng ytterligare har lagen möjlighet att plocka, och teoretiskt kan betydligt fler lag än dessa tre bli inblandade i bottenstriden.

Men i praktiken kommer knappast några andra lag att bli det för så vitt man inte klappar ihop totalt.

Öster är det lag i trion som är klart på gång och har nu tagit poäng i fyra av de fem senaste matcherna. Helt logiskt alltså att landshövding Lagrells hemmalag nu också övertagit den bekvämaste platsen av de tre i botten.

Här har Peter Wibråns återkomst betytt stadga i mittfältsspelet och därmed givit friare tyglar framåt för både Atiba Hutchinson och Johan Svensson, två sevärda lirare.

Kvaliteten skiftar i serien

En ren nyckelmatch i det här triangeldramat blir Östers nästa hemmamatch, mot Gif Sundsvall EMU-söndagen den 14 september.

Men egentligen kommer alla matcher att vara viktiga, det ser man inte minst på den lilla schematiska genomgång jag gjort av bottenstridens fortsättning.

Av en tillfällighet - eller om det möjligen är för att du ska bilda dej en egen uppfattning... - så hamnar alla tre lagen på samma slutpoäng, vilket innebär att varje poäng, ja, varje mål, kommer att bli livsviktigt.

Själv såg jag - dagen efter toppmatchen Halmstad-Malmö - bottenmötet Elfsborg-Enköping.

Sicken skillnad! Nog märks det att kvaliteten skiftar i vår 14-lagsserie.

1-1 blev det sen Martin Andersson gjort Elfsborgs 1-0 på passning från en Enköpingsspelare och Andreas Hermansson kvitterat på pass från en Elfsborgsmålvakt.

Krampaktigt och ängsligt, utan självförtroende men ändå med stora hjärtan rätt igenom. En analys som får gälla båda lagen.

Borthafsade chanser

Elfsborg hade mest boll och mest spel och mest skott men spelarna fattade tydligen inte, för att tala med tränaren Anders Grönhagen, att "man har ofta mer tid än man ger sig...". Borthafsade chanser, alltså.

Ändå hade Enköping lätt kunnat vinna det här om inte domaren Håkan Jonasson från Helsingborg varit så enögd, och dömt 5-0 i varningar till Enköping och dessutom missat åtminstone en straff; där en fällde Brima Koroma istället blev varnad.

Peter Lenell, den sympatiskt lågmälde ESK-tränaren, brukar inte ge sig in i domardebatter, men nu var han tydligt förbannad, och apropå tesen om att stockholmslagen skulle gynnas av domarna, sa han:

- Inte visste jag att Elfsborg var från Stockholm...

Fint besök i Hofors

Till sist: det var inte bara på Värendsvallen i Växjö det spelades 4-4 i går.

Likaledes 4-4 på Strömvallen i Gävle i P15-landskampen Sverige-Polen.

Två mål av Dennis Avdic från Husqvarna FF till 1-2 och 2-2 och två mål av Peyman Zarifnejad från Hallstahammars SK till 3-3 och 4-4.

Ny match mellan lagen på Stålringen i Hofors i morgon klockan 14. Alla skolbarn har ledigt när brukssamhället får sin första landskamp och dessutom besök av förbundsstyrelseledamoten Mats Aronsson, 1977 års allsvenske skyttekung.

Sportbladet granskar bottenstriden

Lasse Sandlin