Öster på väg uppåt

”Wibrån har betytt mycket för oss”

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
POÄNGRÄDDAREN Östers Andreas Ottosson fixade 4-4 i slutskedet hemma mot Hammarby - och nu ökar hoppet för Växjö-laget i bottenstriden. "En helt osannolik match", säger Ottosson.
FOTBOLL

VÄXJÖ

Öster kan vara på väg att göra en Carolina Klüft.

Två övertramp, kniven på strupen, en mental kraftsamling och sen fungerar allt precis som för Växjös stora idrottsstolthet.

Allt utom försvarsspelet.

- Förut fungerade inte mycket. Nu har vi fått självförtroende, säger Andreas Ottosson.

Han är en av tre viktiga orsaker till att Öster från ett hopplöst läge nu hamnat över nedflyttningsstrecket. De andra två är sportchefen Leif Widén som tagit över som tränare efter sparkade Jevgenij Kouznetsov - och Peter Wibrån.

- Wibbe har betytt väldigt mycket. Han är en pådrivare som ställer krav på oss andra. Han gör alltid ett stort jobb i 90 minuter, säger Andreas Ottosson.

Den osannolika 4-4-matchen var Östers bästa i årets allsvenska sett till anfallsspelet. Inledande 20 minuterna var mycket starka. Atiba Hutchinson har efter Peter Wibråns inträde i laget fått ytor att odla sitt fina offensiva spel på och kantspelarna Johan Svensson och Daniel Pettersson är både snabba och kreativa.

- Vi har fått en bättre balans i både anfall och försvar. Synd bara att vi faller tillbaka så mycket och låter Hammarby ta över, säger Andreas Ottosson.

"En osannolik match"

Som - precis som alla på Värendvallen - konstaterade att sista chansen rök när Hammarbys målvakt Ante Covic gjorde en jätteräddning på Peter Wibråns avslut från nära håll i sista minuten.

- Då trodde jag att det var kört.

Sekunder senare nickar Ottosson in kvitteringen till 4-4.

- En helt osannolik match. Måste ha varit kul att titta på.

Visst.

Nu väntar Malmö

Men frågan är om Öster kommer att klara sig kvar i allsvenskan via den kvalplats man slåss med Sundsvall och Enköping om.

- Vi fick självförtroende efter 3-0-segern över Landskrona. Sen dess har vi spelat 1-1 borta mot AIK och 4-4 hemma mot Hammarby. Malmö i nästa match är otroligt bra just nu men vi ska kämpa och ge dom en match, säger Andreas Ottosson.

Omgången efter väntar matchen som kan avgöra bottenstriden. Öster möter Sundsvall den 14 september på Värendsvallen.

- Den blir väldigt viktig men jag tror inte att den blir helt avgörande, säger Andreas Ottosson.

Bara två förluster sedan Kouznetsov fick sparken

Stefan Alfelt