- Vi har ju egentligen en riktigt bra backlinje

Johan Andersson tror fortfarande på SM-guld för Bajen

FOTBOLL

Svackan är djup och gåtfull. På de två senaste matcherna har Hammarby släppt in tio(!) mål och bara tagit en poäng.

- Jag kände definitivt att jag kom fel mot Öster, säger mittbacken Johan Andersson, 28.

Läckande försvar Hammarby har släppt in tio mål på två matcher.

Inför bortamatchen mot Malmö den 17 augusti hade Hammarby endast 16 mål i baken. Försvaret såg ramstarkt ut med de samspelta centralgestalterna Jonas Stark och Johan Andersson. Inte minsta förvarning fanns om en kommande svacka. Ännu mindre kunde någon tro att den defensiva genomklappningen skulle bli så total.

- Vi har inte alls spelat bra. Jag hoppas verkligen att det är tillfälligheter, säger Johan Andersson.

Själv slapp han vara med om förnedringen på Malmö stadion. Han var ännu inte fulltränad efter den (o)lustiga fotskadan som inträffade under en semestertur med båten. Istället spelade Max von Schlebrügge mittback tillsammans med Jonas Stark.

- Vi har ett väldigt offensivt lag. Ibland blir det lite för mycket. Då blir det för få som stannar kvar och täcker upp, säger Johan Andersson.

"Riktigt dåligt"

Mot Öster i måndags var Johan Andersson tillbaka. Men försvaret fortsatte att läcka rikligt. Det blev oavgjort, 4-4, efter Östers kvitteringsmål i den 90:e minuten.

- Det var riktigt dåligt att vi inte kunde rensa undan. Jag hade inte fått upp matchtempot riktigt och kände verkligen att jag kom fel i den matchen, säger Johan Andersson.

Exakt vad är det som är fel i defensiven?

- Vi har ju egentligen en väldigt bra backlinje och jag vet faktiskt inte riktigt vad som gått snett. Men fortfarande finns chans till SM-guld.

Tränaren Anders Linderoth är förtegen om det blir ändringar i försvaret inför dagens match mot Örgryte på Söderstadion. Han väntar in i det längsta med att bestämma laget.

Johan Andersson riskerar att petas till förmån för den snabbare Max von Schlebrügge, som i så fall tar klivet in från vänsterbacken.

- Men jag räknar med att få spela. Jag vill veta dagen innan om jag får spela eller inte. Men samtidigt förstår jag att Anders vill fundera lite extra på startelvan. Det är möjligt att Max blir mittback, men frågan är då om det är jag eller Jonas Stark som petas, säger Johan Andersson.

För att ha någon chans på SM-guldet måste Hammarby vinna i dag.

Kommer ni att ta mindre risker?

- Ja, jag tror att vi kanske kommer att fokusera lite mer på defensiven i dag.

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM