Tre viktiga poäng för Landskrona

Besegrade Halmstad med 1-0

FOTBOLL

Spelglädjen tillbaka i takt med att proffskarusellen snurrar långsammare. Fotbollstalangen Alexander Farnerud var pigg när Landskrona vann över Halmstad med 1-0 (0-0).

Målskytt, Jones Kusi-Asare. Passningen till målet, Farnerud.

En frispark ute på högerkanten slutade i tre viktiga poäng för Landskrona Bois. Nu är det tio poäng ner till kvalplatsen i allsvenskan. Segern på söndagen innebär alltså lite lugn och ro i jakten på ett nytt allsvenskt kontrakt.

- Nu går det bra för oss, vi vinner och jag tror att det kommer att bli roligt i höst, sade Alexander Farnerud.

Han slog frisparken, bollen dök precis där Kusi-Asare fanns och han nickade i mål tätt invid stolpen. Det finns massor av känsla i Farneruds fötter, det är ju därför som klubbar som Marseille och Bayern Leverkusen vill köpa talangen.

Och många andra utländska klubbar har viftat med mer eller mindre lockande kontrakt.

''Inte lycklig''

Men på söndagen var det sista dagen för övergångar.

- Det är inte alls så många som hör av sig nu som tidigare. Nu i höst blir det nog svårt att komma ut i världen. Men i januari är det ju en ny övergångsperiod.

Jonas Thern, Halmstads tränare, analyserade varför hans anfallare, den snabbe, oberäknelige Igor Sypniewski, är inne i en trög period:

- Han är inte lycklig för tillfället, jag vet inte varför, men är man inte glad så är det svårt att prestera, sade en som har all rutin man kan ha.

Ord som under sommaren passat in på Alexander Farnerud.

Som sade:

- Nu är det roligt igen med fotboll igen.

''Turbo'' missade

Landskrona spelade taktiskt och klokt men kunde ha hamnat i underläge efter tolv minuter. Då hade Magnus ''Turbo'' Svensson jätteläget i målgården att dra in ledningsmålet för HBK men Bois målvakt Jonas Sandqvist fick reflexsnabbt upp vänster hand och räddade.

Sedan var det många Bois-chanser - bland annat lyfte Matthias Eklund med härlig känsla bollen, som gick i en båge men tog i ribbans överkant.

Matchens enda mål kom fyra minuter efter pausen, Kusi-Asares nick.

Med en kvart kvar var Eklund nära att öka på Bois målskörd. Bollen tog klockrent i ribban.

På slutet var Halmstads Sharbel Touma på väg i straffområdet, men föll omkull. Halmstad ville ha en straff men domaren Leif Sundell friade och varnade Touma för osportsligt uppträdande.

- Domaren stod bra till, Sharbel föll lätt. Leif syntes knappt fram till den situationen och det tycker jag är ett bra betyg på hans insats, sade Jonas Thern.

Bo Harmby/TT