Enkel seger för Hammarby

Avancerade upp på andra plats i tabellen

FOTBOLL

Antti Pohja är Hammarbys meste inhoppare.

Mot Örgryte fick finländaren chansen från start, han tackade genom att spela fram till lagets två första mål när Hammarby vann med 3-0.

- Det känns jätteskönt just nu, sade Pohja.

Foto: SCANPIX
Kennedy - glad målskytt.

Hammarbys tränare Anders Linderoth hade tagit konsekvenserna efter tio insläppta mål på de två senaste matcherna, 0-6 mot Malmö FF och 4-4 mot Öster. Petade var lagkaptenen Johan Andersson och tidigare lika givne innerbacken Jonas Stark.

- Jag var tvungen att göra någon ändring, men det var inget lätt beslut, sade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Max von Schlebrügge bildade nytt mittbackspar tillsammans med Patrik Gerrbrand och de var hur säkra som helst. Örgrytes vassa brassar Afonso och Paulinho provade med sina instick och överlappningar men lyckades aldrig lura ''Bajens'' stabila försvar.

- Jag ville ha snabba backar och så spelade vi ett högre och aggressivare försvarsspel i dag. Skönt att det fungerade, sade Linderoth.

Ingen Fjörtoft

Borta var också avstängde Karl Oskar Fjörtoft, arbetsmyran och kreatören på mittfältet. Kennedy Bakircioglü hade tagit den platsen och skötte sig bra sedan han blivit varm i kläderna.

Kennedys högerfot var extra het i den 80:e minuten när han dundrade in en frispark från 35 meter som innebar 3-0. Bollen gick rakt upp i högra krysset bakom Örgrytes reservmålvakt Tommy Naurin. Kennedy avancerade därmed upp på fjärde plats i skytteligan med nio mål.

Antti Pohja stod för framspelningen till Hammarbys två första mål. Vid det första målet serverades Pablo Pinones-Arce ett perfekt inlägg och hade bara att sätta pannan till.

Vid 2-0-målet la Pohja en perfekt hörna som Mikael Andersson nickade in.

- Jag är nöjd med matchen. Det var bra att vi vann och det var kul att få spela från start, sade Pohja.

''Pinsamt dåliga''

Pohja, som köptes från Tammerfors för två år sedan, har haft svårt att ta en ordinarie plats. Den här säsongen har han gjort hela 15 inhopp i Hammarby och bara spelat tre matcher från start. Mot Örgryte fick han chansen till höger på mitten och var mycket bra.

- Det har gått lite bättre på slutet och jag hoppas förstås att få spela fler matcher från start. Men det är tuff konkurrens med många bra spelare, sade Pohja.

Örgryte hade inte mycket att sätta emot Hammarbys aggressiva spel. Afonso skötte allt det offensiva i för Öis. Men han kom ofta för långt ner i plan och var sällan rättvänd mot Hammarbys försvarare. Han klarade att dribbla en och ibland två spelare, men inte tre och fyra. Ändå en stor match av Afonso.

- Vi var pinsamt dåliga långa stunder och vann inte en duell. Det blev lite bättre i andra halvlek, men Hammarby var klart bättre, konstaterade Öis-tränaren Erik Hamrén.

Hammarby avancerade upp på andra plats igen, två poäng efter Djurgården, men med två matcher mer spelade.

- Vi kommer att ge allt, men någon måste sätta stopp för Djurgården. Varför inte i derbyt (mot AIK) på måndag, hoppades Linderoth.

Stig Lindmark/TT