Djurgårdens svåra spelprogram kan göra september till en svart månad

FOTBOLL

I natt vände vi almanacksblad, bytte augusti mot september, och den som kan sin historia vet att 1 september är ett mycket speciellt datum.

Inte bara för att Djurgården-AIK spelar ett högintressant derby i kväll, och vi vet att övriga guldkandidater - läs Malmö och Hammarby - måste få hjälp av AIK och andra med att stoppa paret Åkeby/Lukics vinstmaskin.

Att Djurgårdens Svåra September förvandlas till Djurgårdens Svarta September.

Det var Hammarbys Anders Linderoth, som efter 3-0-segern mot Örgryte tittade framåt och konstaterade:

- Klarar Djurgården sitt svåra septemberprogram, så är det bara att gratulera dom...

Och tittar vi närmare på de serieledande mästarnas september, så är klubbens program egentligen så svårt ett program någonsin kan bli med dubbla derbyn och bortamatcher mot svensk fotbolls två största lag genom tiderna.

I detalj: AIK i dag, Hammarby 16/9, Malmö FF borta 21/9, IFK Göteborg borta 24/9 och Helsingborg hemma 28/9.

Som jag skrev i ingressen, är dagens datum mycket speciellt. Faktiskt det datum då hela historien tar sin början - i varje fall i den bysantinska tideräkningen.

Vi kristna, även vi som gått ur statskyrkan, räknar med Kristi födelse som start för vår tideräkning medan "den bysantinska eran", som infördes vid det s.k. Trullanska konciliet i Konstantinopel år 692 e. Kr., utgår från den 1 september det år då Gud skapade jorden, vilket enligt vår kalender då skulle vara år 5 509 f. Kr.

Bajen har tätat försvaret

På Söderstadion denna sista augustidag 2003 gör i alla fall Hammarby sitt för att hålla spänningen vid liv i en match som blir ännu ett bevis på hur friskt det svänger i allsvenskan.

För Hammarby: efter tio insläppta mål på två matcher hade det omgrupperade Bajen-försvaret tätat ordentligt - noll insläppta;

För Örgryte: efter sex vinster och 15 mål på sju matcher 15 juni - 3 augusti har Öis på de senaste fyra matcherna bara gjort två mål.

Det är förresten skönt med folk som kallar saker vid dess rätta namn.

Som när Erik Hamrén, Örgrytes tränare, säger om det egna lagets spel:

- Pinsamt!

Piggast: Antti

För även om Hammarby var aggressivare, resolutare och ville mer, så var Örgryte aldrig med i matchen - Alfonso Alves undantagen; brassen sköt Örgrytes samtliga fyra skott på mål, dessutom ett av två utanför.

Örgryte har släppt in 33 mål och det är bara bottenlagen Enköping (43) och Öster (34) som är värre.

Bajens Linderoth överraskade med att bänka det sträva gamla mittbacksparet Johan Andersson-Jonas Stark till förmån för Max von Schlebrügge-Patrik Gerrbrand.

En 26- och en 22-åring istället för en 28- och en 31-åring och det var, åtminstone denna gång, helt rätt val.

Max f.d. Holmström har varit Bajens bäste hela säsongen, och en annan gammal BP-spelare Pablo Piñones-Arce ser ut att ha hittat spelglädjen igen. Piggast

Piggast för dagen: Antti Pohja som medverkat i 18 av årets 19 matcher, som tidigare bara fått starta i fyra men som nu visade att han bör vara med från start.

Som där står att läsa nånstans: "Och det vart afton, och det var morgon den första dagen...".

Den första september.

Lasse Sandlin