Pétur tillbaka i Hammarby

"Det känns som min moderklubb"

FOTBOLL

Här är nyförvärvet som får Hammarbyfansen att jubla.

Publikfavoriten Pétur Marteinsson återvänder till Söderstadion.

- Jag vill vinna guld. Hammarby känns som min moderklubb, säger den 30-årige islänningen.

Foto: Anders Deros
Pétur.

I fredags gav Stoke klartecken att Pétur Marteinsson fick tillåtelse att lämna klubben. Samma dag kontaktade islänningen Hammarby.

Och sa att han ville flytta hem.

Hem till Bajen.

- Jag har saknat Hammarby väldigt mycket. De tre åren i klubben är de mest positiva i mitt fotbollsliv, säger Petur.

Pétur Marteinsson kom till Hammarby 1996 och blev snabbt en publikfavorit på Söderstadion. Klacken sjöng "Pétur leikur" och Marteinsson utsågs till årets försvarsspelare i allsvenskan vid fotbollsgalan 1998.

Efter ett par lyckade säsonger i Hammarby försvann Marteinsson till Stabaek 1998. Därefter blev det spel i engelska Stoke, men trots att han hyllades av media och fansen så fick han aldrig tränarnas förtroende.

- Vi har haft managers som har varit gammaldags engelska och som jag har haft riktigt svårt för. Jag har gjort bra ifrån mig, men ändå har jag inte fått spela, berättar Pétur.

"Det var tungt"

Hur ser du på din tid i England?

- Fotbollsmässigt har det varit tungt. Det känns som klubbarna är mycket mer oproffessionella här borta. Att komma från trygga Norden hit var en chock.

Det har snackats om att du varit på väg till Bajen tidigare.

- Ja, och det har nog varit min önskan också. Jag har haft kontakt med folk kring Hammarby, som Hasse Eskilsson ända sedan jag lämnade klubben och i somras tog jag kontakt med Anders Linderoth och sa att jag ville komma hem. Då gick det inte att få loss mig, men nu känns det kanon att få spela med Hammarby igen.

Det fanns aldrig någon annan klubb med i dina funderingar?

- Åh, nej. Aldrig. Det finns bara en klubb för mig i Sverige. Hammarby känns som min moderklubb. Jag kom som en ung grabb till klubben och blev oerhört väl mottagen av klubben, laget och fansen.

Vill ta guld med Bajen

Péturs fru Unnur har just avslutat sina distansstudier vid Karolinska Institutet och har redan fått jobb i Stockholm som psykolog.

Familjen har många vänner kvar sedan tiden i stan och Pétur ser en lång tid i hammarby framför sig.

- Vi har skrivit ett kontrakt säsongen ut, men sen ska jag sätta mig ner och diskutera min framtid i Hammarby. Jag är bara 30 år och stora ambitioner att vinna guld med Hammarby. På sikt vill jag hjälpa laget att etablera sig i Europa.

Någon mer proffssejour utomlands säger Petur helt nej till. Nu är det Hammarby som gäller.

Fansens favorit är spelklar inom en vecka och lär spela redan i derbyt mot Djurgården den 16:e september.

Henning Johannesson